Veelgestelde vragen

Pluck_iconene en patronen-01

Werkwijze & praktische vragen

We telen ecologisch, met aandacht voor de bodemgezondheid en gebruiken grotendeels biologische zaden en plantgoed. We maken geen gebruik van chemische pesticiden of kunstmest.

Echter, we mogen onszelf niet zomaar biologisch noemen. Hiervoor moet je gecertificeerd worden  en als startend bedrijf is dit een relatief hoge investering. Om deze reden noemen we het ecologisch en niet biologisch. 

Nee, dat hoeft niet! Wij als tuinders zorgen voor het zaaien, planten en onderhouden van de tuin. Het leukste gedeelte mag je als lid zelf doen: oogsten & eten! 

Natuurlijk kunnen we het ons goed voorstellen dat je regelmatig een (halve) dag wilt komen meehelpen, dat kan! Bewegen, buiten zijn, de zon op je gezicht en je handen in de aarde: tuinieren verlaagt je stressniveau en je gaat met een voldaan gevoel weer naar huis. Er is altijd wat te doen, kijk hiervoor op de pagina over vrijwilligerswerk.

Nee, wij hebben de tuin zo efficiënt mogelijk ingericht en telen de groentes in groepen bij elkaar. Je verzorgt dus niet je eigen gedeelte, maar deelt samen met alle andere oogsters de oogst van de volledige tuin.

Vanaf mei t/m december mag je komen oogsten. Het exacte seizoen is afhankelijk van het weer in het voor- en najaar. Blijft het bijvoorbeeld lang vriezen in het voorjaar dan kan het zijn dat we later starten.

We hebben een oogstkalender gemaakt van de te verwachten oogst. In de kalender zie je dat de oogst wekelijks wisselt, en er bijvoorbeeld zo uit ziet:

Zomer
– 1 komkommer
– 1 kropsla
– 1 portie wortels
– 1 bos gele bietjes
– 1 portie tomaten
– 1 portie aardappelen
– 1 portie aardbeien
– 2 bosjes verse kruiden

Herfst
– 1 paprika
– 1 bindsla
– 1 bos radijsjes
– 2 pastinaken
– 1 portie spinazie
– 1 portie zoete aardappelen
– 2 bosjes verse kruiden

Met je oogstaandeel heb je dus geen garantie op vaste aantallen of kilo’s, het is daarom niet vergelijkbaar met voorverpakte groentepakketten. Heeft het bijvoorbeeld flink gehageld of hebben we last van een slakkenplaag, dan kan het zijn dat er even geen sla is. 

Iedere week zullen we communiceren welke groenten klaar zijn voor de oogst. 

Je mag komen oogsten wanneer je wilt. Tijdens daglicht, zeven dagen per week. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is er altijd een tuinder aanwezig. De overige dagen vullen de tuinders flexibel in. 

Elke week ontvang je een nieuwsbrief en oogstvideo waarin we laten zien wat er de komende week in de oogst is. In de video laten we je ook zien hoe je het beste kunt oogsten. Bij de meeste gewassen mag je zelf kiezen hoeveel je oogst, voor enkele gewassen die er beperkt zijn zullen we de hoeveelheden per abonnement aangeven.

Op het veld zie je duidelijk aan de gekleurde paaltjes welke bedden geoogst mogen worden. Je neemt je eigen oogstgereedschap mee: een mesje of schaar en bakjes/zakjes om je oogst in te doen. Groter materiaal voor bijvoorbeeld het oogsten van aardappelen hebben wij klaarstaan. 

Natuurlijk! Kom gezellig samen oogsten en laat ze zien en ervaren hoe goed voedsel groeit en smaakt. Leg ze wel even uit wat de regels zijn op de tuin. Bijvoorbeeld wel op de houtsnipperpaden lopen en niet op de bedden of niet zomaar iets plukken. Zijn ze uitgeleerd? We hebben centraal in de tuin een speelgedeelte gemaakt zodat ze lekker hun gang kunnen gaan.

Je hond is welkom op de tuin mits deze is aangelijnd en je deze aan de rand van de tuin achterlaat. Het is niet de bedoeling om de hond mee te nemen tussen de teeltvakken. 

Prijzen & abonnementen

We werken met een solidair betaalsysteem. Bij solidaire betaling betaal je op basis van je eigen draagkracht, je bepaalt dus zelf de prijs van het Pluckabonnement en daarmee het inkomen van de tuinders. Zo willen we biologisch voedsel voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk houden. 
 
De prijs per abonnement varieert tussen de 11,56 en 16,25 euro per persoon per week. Klik hier voor de volledige informatie.
 

Het aantal abonnementen is bij voorkeur gebaseerd op je gezinssamenstelling (je schrijft je dus in voor het aantal personen waaruit je huishouden bestaat en die mee eten).

In de basis zeggen we dat je met 1 abonnement genoeg groenten kunt oogsten voor een volledige week voor 1 persoon. Mocht je dus de hele week van de tuin willen eten met 2 personen, dan ga je naar 2 abonnementen. Maar je kunt er ook voor kiezen om 1 abonnement te delen met 2 personen en daar 3, soms 4 dagen van te eten. Omdat we meer vrijheid geven qua oogsten komend jaar, in zowel wat je oogst en hoeveel, hebben wij de voorkeur voor 1 abonnement per persoon maar uiteindelijk mag je dat zelf bepalen.

Heb je kinderen? Kinderen van 0 t/m 4 jaar zijn gratis. Voor kinderen van 5 t/m 10 jaar rekenen we een kwart abonnement. Voor kinderen van 11 t/m 17 jaar rekenen we een half abonnement. De abonnementsprijs is afhankelijk van welke vorm van solidaire betaling je kiest. We zullen de kinderprijs hierop berekenen.

Helaas, je kunt niet zomaar een keer komen oogsten. We telen specifiek voor het aantal leden dat een abonnement afneemt. Je bent natuurlijk wel welkom voor een rondleiding op de tuin, we laten je dan zien hoe het werkt.

In augustus en september zullen we een aantal zomerabonnementen aanbieden, in deze maanden verwachten we namelijk extra veel oogst. Hiermee kun je 4 weken lang komen oogsten en ervaren hoe het is. Ben je enthousiast? Als we voldoende oogst verwachten tijdens de herfst- en wintermaanden dan kun je een abonnement afnemen voor de rest van het seizoen. 

Ga je op vakantie? Lucky you! In dat geval mogen je buren, vrienden of familie jouw aandeel komen oogsten. Geef ons vooraf een seintje wie er in plaats van jou komt oogsten.

Vind je elke week oogsten net te veel van het goede omdat je bijvoorbeeld wat verder weg woont? Tip: deel je abonnement met iemand anders. We hebben meerdere Pluckers die met een vriend of familielid een abonnement delen. Persoon A komt in week 1 oogsten, persoon B in week 2, persoon A weer in week 3, enzovoorts. Laat ons dit even weten bij de aanmelding zodat we jullie beide emailadressen mee kunnen nemen in de wekelijkse oogstmail. 

Iedereen betaald bij inschrijving een aanbetaling van 150 euro per huishouden. Van dat geld kopen wij plant- en zaaigoed, betalen we de huur voor het land en ons inkomen.

Het resterende bedrag kun je na aanmelding in 1x overmaken per factuur of je kunt er voor kiezen om met automatische incasso te werken. Tijdens het plukseizoen van mei t/m december, wordt het resterende bedrag in 8 termijnen afgeschreven (elke 1e van de maand). Kies je voor de maandelijkse incasso dan kost dit eenmalig 5 euro administratiekosten boven op de totaalprijs. 

Als er nog plek is of nieuwe plekken beschikbaar komen is het mogelijk om je later in het seizoen aan te melden als Plucker. Je betaalt dan naar rato voor de resterende maanden dat je komt oogsten.