Veelgestelde vragen
Werkwijze & praktische vragen
We telen met aandacht voor de bodemgezondheid en gebruiken grotendeels zaden en plantgoed van verantwoorde herkomst. We maken geen gebruik van chemische pesticiden of kunstmest.
Echter, we mogen onszelf niet zomaar biologisch noemen. Hiervoor moet je gecertificeerd worden en als startend bedrijf is dit een relatief hoge investering.
Nee, dat hoeft niet! Wij als tuinders zorgen voor het zaaien, planten en onderhouden van de tuin. Het leukste gedeelte mag je als lid zelf doen: oogsten & eten!
Natuurlijk kunnen we het ons goed voorstellen dat je regelmatig een (halve) dag wilt komen meehelpen, dat kan! Bewegen, buiten zijn, de zon op je gezicht en je handen in de aarde: tuinieren verlaagt je stressniveau en je gaat met een voldaan gevoel weer naar huis. Er is altijd wat te doen, kijk hiervoor op de pagina over vrijwilligerswerk.
Nee, wij hebben de tuin zo efficiënt mogelijk ingericht en telen de groentes in groepen bij elkaar. Je verzorgt dus niet je eigen gedeelte, maar deelt samen met alle andere oogsters de oogst van de volledige tuin.
Vanaf mei t/m december mag je komen oogsten. Het exacte seizoen is afhankelijk van het weer in het voor- en najaar. Blijft het bijvoorbeeld lang vriezen in het voorjaar dan kan het zijn dat we later starten.
We hebben een oogstkalender gemaakt van de te verwachten oogst. In de kalender zie je dat de oogst wekelijks wisselt, en er bijvoorbeeld zo uit ziet:
Zomer
– 1 komkommer
– 1 kropsla
– 1 portie wortels
– 1 bos snijbiet
– 1 portie tomaten
– 1 portie aardappelen
– 1 portie aardbeien
– 1 portie boontjes
– 2 bos verse kruiden
Herfst
– 1 pompoen
– 1 bindsla
– 1 portie palmkool
– 1 portie bosui
– 1 portie spinazie
– 1 knolvenkel
– 1 portie zoete aardappelen
– 1 bos verse kruiden
Met je oogstaandeel heb je dus geen garantie op vaste aantallen of kilo’s, het is daarom niet vergelijkbaar met voorverpakte groentepakketten. Heeft het bijvoorbeeld flink gehageld of hebben we last van een slakkenplaag, dan kan het zijn dat er even geen sla is.
Iedere week zullen we communiceren welke groenten klaar zijn voor de oogst.
Je mag komen oogsten wanneer je wilt. Tijdens daglicht, zeven dagen per week. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is er altijd een tuinder aanwezig. De overige dagen vullen de tuinders flexibel in.
Elke week ontvang je een mail en oogstvideo waarin we laten zien wat er de komende week in de oogst is. In de video laten we je ook zien hoe je het beste kunt oogsten. Bij sommige gewassen mag je zelf kiezen hoeveel je oogst, voor enkele gewassen die er beperkt zijn zullen we de hoeveelheden per abonnement aangeven of werken we met een keuzemenu.
Op het veld zie je duidelijk aan de gekleurde vlaggetjes welke bedden geoogst mogen worden. Je neemt je eigen oogstgereedschap mee: een mesje of schaar en bakjes/zakjes om je oogst in te doen. Groter materiaal voor bijvoorbeeld het oogsten van aardappelen hebben wij klaarstaan.
Natuurlijk! Kom gezellig samen oogsten en laat ze zien en ervaren hoe goed voedsel groeit en smaakt. Leg ze wel even uit wat de regels zijn op de tuin. Bijvoorbeeld wel op de houtsnipperpaden lopen en niet op de bedden of niet zomaar iets plukken. Zijn ze uitgeleerd? We hebben centraal in de tuin een speelgedeelte gemaakt zodat ze lekker hun gang kunnen gaan.
Honden blijven bij voorkeur aangelijnd buiten de tuin wachten terwijl jij oogst.
Het is niet de bedoeling om de hond mee te nemen tussen de teeltvakken.
Prijzen & abonnementen
- In de basis zeggen we dat 1 abonnement genoeg is voor 1 fanatieke groente-eter die een week van de tuin wil eten. 1 abonnement kan ook gedeeld worden door een stel dat 3 tot 4 maaltijden in de week van de tuin eet.
- Mocht je de hele week van de tuin willen eten met 2 personen of ben je een klein gezin, dan ga je naar 2 abonnementen.
- Ben je een groot gezin en eet je graag veel groenten van de tuin, kies dan voor 3 abonnementen.
Samenvattend: Maak zelf een inschatting op basis van hoeveel groenten er gegeten wordt of je een abonnement extra neemt. De hoeveelheden per abonnement zijn onze verwachtingen aan oogst gemiddeld over een seizoen, in het voorjaar zal er net wat minder te oogsten zijn en in de zomer en herfst juist extra.
Helaas, je kunt niet zomaar een keer komen oogsten. We telen specifiek voor het aantal leden dat een abonnement afneemt. Je bent natuurlijk wel welkom voor een rondleiding op de tuin, we laten je dan zien hoe het werkt.
Ga je op vakantie? Lucky you! In dat geval mogen je buren, vrienden of familie jouw aandeel komen oogsten. Geef ons vooraf een seintje wie er in plaats van jou komt oogsten.
Vind je elke week oogsten net te veel van het goede omdat je bijvoorbeeld wat verder weg woont? Tip: deel je abonnement met iemand anders. We hebben meerdere Pluckers die met een vriend of familielid een abonnement delen. Persoon A komt in week 1 oogsten, persoon B in week 2, persoon A weer in week 3, enzovoorts. Laat ons dit even weten bij de aanmelding zodat we jullie beide emailadressen mee kunnen nemen in de wekelijkse oogstmail.
We bieden de mogelijkheid om te betalen in termijnen via automatische incasso.
Bij het aanmelden in de webshop doe je een aanbetaling van 150 euro per Pluckabonnement. Kies je voor maandelijkse incasso dan kost dit eenmalig 10 euro administratiekosten boven op de totaalprijs. Dit wordt verrekend in je incassobedrag.
Tijdens het plukseizoen van mei t/m december, wordt het resterende bedrag in 8 termijnen afgeschreven (elke 1e van de maand).
Als er nog plek is of nieuwe plekken beschikbaar komen is het mogelijk om je later in het seizoen aan te melden als Plucker. Je betaalt dan naar rato voor de resterende maanden dat je komt oogsten.