Over ons

Wij zijn Winnie en Marilou, de ondernemers en tuinders van Pluck van het veld. We komen uit Den Bosch en Boxtel en hebben een passie voor voeding, gezondheid & moestuinieren. Onze wegen kruisten begin 2022. Doordat we dezelfde interesses en ondernemende instelling hebben, klikte het direct. Sindsdien zijn we in de avonduren en weekenden druk bezig geweest met marktonderzoek, het zoeken naar een geschikt stuk grond en het schrijven van ons bedrijfsplan. Een klein jaar later hebben we allebei onze kantoorbaan opgezegd om onze passie te volgen. En zo zijn we in januari 2023 Pluck van het veld gestart. Onder het mom van “beter een regenpak dan een driedelig pak” gaan we dit mooie avontuur met veel plezier tegemoet.

Marilou Verhoeven

“Als foodie gaat mijn hart sneller kloppen van alles wat met voeding te maken heeft. De studie Food Innovation aan de HAS Den Bosch was daarom een logische en goede keuze. Sinds mijn afstuderen in 2013 heb ik gewerkt op de sales- en marketingafdelingen bij leveranciers in de voedingsindustrie, van biologische vruchtensappen tot winegums en vleesvervangers. De laatste jaren heb ik me vanuit passie en interesse meer en meer verdiept in gezondheid en duurzaamheid. Toch blijft er iets knagen… het voedselsysteem in Nederland kan en moet beter: duurzamer en gezonder. Daarnaast was ik toe aan een nieuwe stap. Ik krijg veel energie van zelf ondernemen en buiten aan het werk zijn en als dochter van een hovenier en bloemist valt de appel in dit geval niet ver van de boom. Mensen laten ontdekken waar hun voeding vandaan komt, de rust van zelf oogsten laten ervaren en ze gelukkiger en vitaler maken met supergezonde groenten. Dat is mijn voornaamste drijfveer om Pluck van het veld te starten!”

Winnie van Besouw

“Het begon als puber met een paar tomatenplanten: moestuinieren heeft altijd al mijn interesse gehad. Zelfgeteelde groenten en fruit zijn niet te vergelijken met de supermarkt. Ik geloof dat alle aandacht en liefde maakt dat dit zoveel gezonder en lekkerder is. Na de studies Voeding en Gezondheid in Wageningen en Health Food Innovation Management in Venlo ben ik een aantal jaar werkzaam geweest in de voedselindustrie en bezocht ik in mijn baan bij Boerschappen de meest inspirerende boeren en makers. Dat wilde ik zelf ook wel, maar dan op mijn manier. In mijn volkstuin in Vught en als vrijwilliger bij biologische boerderij De Schoffel in Boxtel heb ik de eerste kneepjes van het vak geleerd. Ik ben ervan overtuigd dat er een grote, groeiende groep bewuste mensen is die meer willen leren over de herkomst en gezondheid van hun voedsel, door deze zelf te zien groeien en te oogsten. Dat drijft me en daarom start ik samen met Marilou vol enthousiasme Pluck van het veld!”

Het verhaal achter Pluck

Vanwaar de naam Pluck van het veld? Dat we ons richten op alles in en rondom het veld mag duidelijk zijn maar vanwaar Pluck met ck?
Dit heeft meerdere redenen:

1. We zijn gevestigd in het mooie Cromvoirt, onder de rook van ’s-Hertogenbosch. De C is een knipoog naar dit mooie dorp.

2. Pluck is een Engelse term voor: moed, durf & lef. Dit hadden we nodig toen we beiden stopten met onze kantoorbaan en gaan we nodig hebben om onze ambitieuze plannen voor Pluck van het veld te realiseren.

3. Pluck staat in het Engels simpelweg ook voor plukken. Boontjes plukken, bloemen plukken, aardbeien plukken.

Ecologische teeltwijze

Bij Pluck van het veld telen we ecologisch en met aandacht voor bodemgezondheid. Het bodemleven bestaat uit allerlei organismen zoals wormen, schimmels en bacteriën en zij zetten de compost en mest om in bruikbare voedingsstoffen voor de gewassen. Hierdoor hoeven wij geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken.

No-Dig

Door de grond niet te keren (spitten, ploegen) verstoren we zo min mogelijk het bodemleven. We laten de bodembewerking over aan de schimmels, bacteriën en beestjes zoals wormen. Zij zorgen voor een luchtige structuur van de grond en een sterk en evenwichtig bodemleven.

Biodiversiteit

Meer leven op de tuin zorgt voor meer evenwicht in de bodem. Een goede balans zorgt ervoor dat we beter bestand tegen ziektes, plagen en extreme weersinvloeden.

Ecologisch

We kopen onze zaden en plantgoed zo veel mogelijk biologisch in en maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

Regeneratief

We werken niet tegen de natuur maar met de natuur. Het gaat niet over hoe we de bodem zo min mogelijk kunnen uitputten maar juist hoe we de bodemkwaliteit zo veel mogelijk kunnen herstellen en verbeteren.