Pluck's Moestuin ABC

Met de seizoenen mee-eten is heel leuk maar soms vraagt het om wat creativiteit! 

Op deze pagina delen we de belangrijkste informatie per gewas (hoe oogst & bewaar je het, hoe kun je het verwerken in de keuken) en inspireren we je graag met onze favoriete recepten.

Onze tips en adviezen worden aangevuld door die van Anouk Meijer – Plucker & Orthomoluculair therapeut. Onderaan deze pagina lees je meer over Anouk. 

Veel plezier met oogsten, koken & genieten!

Moestuin ABC

Omschrijving
Aardappelen groeien als knollen onder de grond en zijn een bron van

 verschillende vitamines en mineralen. Er zijn veel verschillende rassen aardappelen. Ook op de tuin vindt je tijdens het oogstseizoen verschillende soorten: rode, gele en zelfs paarse truffelaardappelen.  

Oogstinstructies
Wanneer aardappelplanten zijn uitgebloeid zijn de aardappels klaar om geoost te worden. Steek hiervoor eerst een riek onder de plant en duw hem vervolgens naar beneden. Zo duw je de plant omhoog en zullen de aardappelen volgen. Omdat het een behoorlijk zanderig klusje is, zullen veel aardappelen al voor jullie zijn voorgeoogst.

Bewaaradvies
Bewaar aardappelen op een koele, donkere en droge plek zoals een kelder of berging. Een temperatuur tussen de 7 en 10 graden is ideaal. In de koelkast kan ook, maar dan is het advies om ze binnen 2 weken te bereiden.

Gebruik in de keuken
De manieren waarop aardappelen te bereiden zijn, kunnen bijna niet op: je kan ze pureren, koken, wokken, bakken, poffen en frituren.

Receptinspiratie
1. De perfecte gebakken aardappeltjes
2. Rosti-rondjes
3. Aardappelsalade met verse kruiden & citroen (ook lekker met truffelaardappel)
4. Gepofte aardappel ‘Mexican Style’
5. Geroosterde paprika-aardappelpuree
6. Paarse truffelaardappeltjes met grove peterseliepesto

Gezondheidstip van Anouk
“Aardappelen zijn van nature een bron van energie en hebben een mild basisch effect in het lichaam, wat gezondheid ondersteunend is. Extra tip: als je gekookte aardappelen laat afkoelen en later opeet, ontstaat er resistent zetmeel. Dat is een soort vezel waar je darmen blij van worden!

Omschrijving
Je zou kunnen denken dat de aardpeer familie is van de aardappel, maar nee! Ze zijn niet eens verre neven of nichten.

 Aardperen groeien ook onder de grond, maar zijn meer verwant aan zonnebloem (de bloemen hebben ook iets van elkaar weg). De knollen zijn echte energiebommetjes, want ze bevatten meer koolhydraten dan de meeste groenten.

Oogstinstructies
Het oogsten van aardperen is een intensief en zanderig klusje, daarom zullen we deze vast voor je vooroogsten. Hoe we dit doen? Door met een riek onder de plant te steken en deze vervolgens omhoog te duwen. Op deze manier komen de aardperen tevoorschijn en kunnen we ze oogsten..

Bewaaradvies
Verse aardperen voelen stevig aan als je er zachtjes op drukt, maar blijven slechts een paar dagen vers (tussen de 4 en 7 dagen). Je bewaart ze beste op een koele, droge en donkere plek. Bij voorkeur in de koelkast. Wil je ze langer bewaren? Stop ze dan in een afgesloten emmer met droog zand. Zo blijven ze enkele weken langer houdbaar.

Gebruik in de keuken
Je kan veel verschillende dingen doen met aardperen. Zo kun je ze onder andere koken, stomen, frituren en bakken. Maar aardperen roosteren is Winnies favoriete wijze: “lekker met olijfolie en kruiden uit de oven!”

Receptinspiratie
1. Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof en hazelnoten
2. Lasagna met aardpeermechamel
3. Patatas Bravas van aardpeer
4. Geroosterde aardpeer met dille en feta
5. En nog 7 recepten met aardpeer

Gezondheidstip van Anouk
“Aardperen zitten boordevol inuline, een vezel waar je darmen dol op zijn. Het helpt je spijsvertering een handje en voedt de goede bacteriën in je buik. Als je darmen nog niet gewend zijn aan veel vezels, begin dan met een kleine portie – je kunt er namelijk een beetje winderig van worden.”

Info volgt

Omschrijving
Andijvie is een frisse, knapperige bladgroente met een licht pittige smaak. Er zijn twee hoofdtypes: krulandijvie (fijner en pittiger) en breedbladige andijvie (milder van smaak).

Oogstinstructies
Je oogst de hele krop. Dit doe je door de krop met 2 handen te draaien totdat hij loskomt van de grond. Op deze manier neem je zo min mogelijk zand mee en blijven de wortels achter in de bodem (goed voor het bodemleven).

Bewaaradvies
Andijvie bewaar je in de groentelade van de koelkast, gewikkeld in een vochtige theedoek of in een open plastic zak. Zo blijft ze 2 tot 3 dagen vers. 
Je kunt andijvie ook kort blancheren en invriezen als je haar langer wilt bewaren.

Gebruik in de keuken
Of je nu houdt van rauw, gestoofd of gestampt: andijvie is veelzijdig te gebruiken in de keuken!

Receptinspiratie
1.  Andijviesalade met nectarine, pompoenpitten en geitenkaas
2. Noedels met gewokte andijvie en sojasaus
3. Andijvie met kikkererwten, knoflook en olijven
4. Indische andijviestamppot
5. Andijvie met chili-knoflookdressing
6. Krokante andijviestamppot met gehaktbal en tafelzuur
7. Pasta met andijvie en kip
8. Parelcouscous met tomaat en andijvie

Gezondheidstip van Anouk:
Andijvie is rijk aan chlorofyl. Chlorofyl is het stofje dat de groene kleur geeft. Over het algemeen geldt: hoe donkerder groen de groenten, hoe meer chlorofyl.

Chlorofyl helpt je lichaam om ongewenste stoffen te binden en makkelijker af te voeren. Zeker in deze tijd, waarin we dagelijks allerlei ongewenste stofjes binnenkrijgen, is dat erg gunstig.

Omschrijving
Aubergine is een mooie, dieppaarse groente met een stevige schil en zacht vruchtvlees. Ze groeit aan een compacte plant en doet het goed in een zonnige moestuin. In de keuken is aubergine een echte teamspeler: je kunt haar grillen, bakken, roosteren of stoven. Ze neemt makkelijk smaken op en is heerlijk in ovenschotels, pastasauzen of simpel uit de pan met wat knoflook en olijfolie. 

Oogstinstructies
Aubergines zijn oogstrijp wanneer ze een mooie glanzende, diep paarse kleur hebben en stevig aanvoelen. Als je er zachtjes op drukt en de schil veert licht terug, is de vrucht klaar om te plukken. Snijd de vrucht af wanneer deze 15-25 cm is, met een stukje steel eraan.

Bewaaradvies
Bewaar aubergines op een koele, droge plek (12–15 °C), maar niet in de koelkast – daar raken ze snel beschadigd. Gebruik ze bij voorkeur binnen 3 tot 5 dagen na de oogst. Bewaar ze los, niet in plastic, om schimmel te voorkomen.

Gebruik in de keuken
Aubergine is een veelzijdige groente met een zachte, romige structuur zodra je haar gaart. Je kunt haar grillen, bakken, roosteren of stoven. Ze neemt makkelijk smaken op en is heerlijk in gerechten zoals moussaka, ratatouille, curry of op de barbecue. 

Receptinspiratie

  1. Auberginehachee
  2. Speltsalade met gegrilde aubergine
  3. Bastilla met linzen en aubergine
  4. Moussaka met aubergine
  5. Ratatouille

Gezondheidstip van Anouk
“Aubergine bevat mannose, een bijzondere plantaardige suiker (geen gewone suiker!) die in je lichaam van alles ondersteunt. Het helpt bijvoorbeeld bij de communicatie tussen cellen – een soort postbode die zorgt dat alles goed wordt doorgegeven. Ook draagt mannose bij aan een gezonde darmflora.”

Omschrijving
De keuze is reuze dit oogstseizoen als het gaat om bietjes! Er zijn maar liefst drie verschillende soorten van deze knollen de grond in gegaan. Uiteraard de bekendste biet: de rode. Maar ook de gele (iets zoeter dan de rode) en de Chiogga soort. Deze laatste is net als de gele biet wat zoeter, maar extra speciaal door de witte en roze lijnen die zichtbaar worden als hem doormidden snijdt. 

Oogstinstructies
Het oogsten van een biet doe je heel gemakkelijk door het loof iets boven de grond vast te pakken en vervolgens de biet zachtjes omhoog te trekken.

Bewaaradvies
Je kan bietjes op verschillende manieren bewaren: rauw kun je ze het beste zonder loof in de koelkast of koele ruimte bewaren. Zo zijn ze zeker 1-2 weken houdbaar (vaak langer). Gekookt en met schil kan je ze nog twee dagen in de koelkast bewaren. Goed om te weten: gekookte bietjes kan je ook invriezen.

Gebruik in de keuken
Je kan veel kanten op met bietjes. Verwerk ze in een frisse salade, rooster ze, kook ze in hun schil of laat ze de hoofdrol spelen en maak een heuse bietencarpaccio! En wat dacht je van een dessert met bietjes?

Receptinspiratie
1.  Geroosterde bietjes uit de oven
2. Bietencarpaccio
3. Bietenquiche met witte kaas en walnoten
4.
Biet-Wellington
5. Panna cotta met biet en witte chocolade

Gezondheidstip van Anouk
“Rode biet dankt zijn diepe kleur aan betalaïnen. Dit zijn krachtige antioxidanten die niet alleen helpen bij ontgifting van de lever, maar ook een ontstekingsremmend effect hebben. De gele biet bevat, net als de rode biet, veel kalium – belangrijk voor een gezonde bloeddruk en goed werkende spieren. De gele kleur komt van natuurlijke antioxidanten die je lichaam helpen beschermen, zoals betalaxanthinen. Fijn extraatje: deze biet vlekt minder dan de rode variant! De Chiogga biet is rijk aan nitraat, wat een beschermend effect heeft op onder andere de maag.”

Omschrijving
Bimi: het lijkt een jonge langgerekte broccoli, maar dan op de steel van een groene asperge. Niet gek dat het soms ook wel baby- of aspergebroccoli wordt genoemd. Maar wat is het precies? Bimi is een kruising tussen een kailan (Chinese broccoli) en een gewone broccoli. Het smaakt iets zoeter dan de welbekende broccoli én blijft lekker knapperig na het bereiden.

Oogstinstructies
Je oogst bij bimi de stengels met de (het liefst nog gesloten) bloemknoppen. Je mag de stengels van de plant afsnijden wanneer ze minimaal 10 centimeter lang zijn. Kies eerst voor de (centrale) hoofdscheut. Op deze manier gaat de plant zijscheuten aanmaken, die we later ook weer kunnen oogsten. 

Bewaaradvies
Het liefst bewaar je bimi in de groentelade, omdat daar de luchtvochtigheid hoger is. Heb je geen aparte groentelade in je koelkast? Het effect van een groentelade kan je ook zelf nabootsen door de bimi in een open plastic zak in de koelkast te bewaren. Op deze manier blijft de groente tot 5 dagen lekker. 

Gebruik in de keuken
Je hoeft deze groene jongens niet te schillen en kan je er veel kanten mee op: koken, stomen, roerbakken, roosteren in de oven of leg ze bijvoorbeeld op de grill. Ook rauw zijn ze erg lekker.

Receptinspiratie
1.  Wrap met bimi, kip en pesto van rode bieten
2. Flatbread pizza met bimi en feta
3.
Kruidige couscous met bimi, courgette en hot honey hallumi
4. Geblakerde bimi met peterselieyoghurt en knapperige uitjes
5.
Traybake met gnocci, bimi, pesto en tomaat

Gezondheidstip van Anouk
“Bimi lijkt een beetje op broccoli, maar in vergelijking met broccoli bevat het meer vitamine C, een van de belangrijkste vitamines die bijdraagt aan een sterk immuunsysteem. En net zoals broccoli bevat bimi ook veel antioxidanten.”

Omschrijving 
Bladmosterd, ook bekend als mizuna, is een zacht bladgroen met fijne, gekartelde blaadjes en een frisse, pittige, licht mosterdachtige smaak. Wij telen ze in de varianten ‘Purple Frills’ en ‘Red Giant’.

Oogstinstructies
Snijdt de bladeren een paar cm boven de grond af zodat de plant kan doorgroeien. Voor een milde smaak oogst je jong blad, voor extra pit laat je de blaadjes iets langer staan.

Bewaaradvies
Bewaar de geoogste blaadjes in een afgesloten bakje of zak in de koelkast. Zo blijven ze 4-5 dagen knapperig en smaakvol.

Gebruik in de keuken
Bladmosterd is veelzijdig: heerlijk rauw in salades of als frisse topping. Je kunt het ook licht roerbakken of kort stomen voor een zachte bite. Verder lekker als pittige vervanger voor rucola.

Receptinspiratie
1.  Bladmosterdstamppot met zoete aardappel en kikkererwt
2. Bladmosterd-courgettesoep
3. Couscous met bladmosterd
4. Misosoep met bladmosterd
5. Frittata van courgette, bladmosterd en tomaatjes

Gezondheidstip van Anouk
“Bladmosterd heeft een pittige smaak én zit vol goede stofjes. Het bevat van alles wat: vitaminen, mineralen en antioxidanten in kleinere hoeveelheden. Daardoor is het een mooie manier om je maaltijd nét dat beetje extra voedingswaarde te geven.

Omschrijving

Bleekselderij is een frisse, knapperige groente met lange, sappige stelen en fijn geveerde blaadjes. Het is een echte dorstlesser onder de groenten, boordevol vocht en een subtiele, hartige smaak. Al eeuwenlang wordt bleekselderij gebruikt in de keuken – als smaakmaker in soepen en sauzen, maar ook als knapperige snack.

Oogstinstructies

Je oogst bleekselderij door de buitenste stengels van de plant los te draaien. Je gebruikt dus geen mes (dit om schimmel in de snijranden te voorkomen). Laat het hart van de plant staan zodat het verder kan groeien. 

Bewaaradvies
Bleekselderij blijft in de koelkast tot een week goed. Wikkel de stelen in een vochtige theedoek of bewaar ze rechtop in een glas met een klein laagje water. Voor langere bewaring kun je de stelen in stukjes snijden, kort blancheren en invriezen.

Gebruik in de keuken
Bleekselderij is een echte smaakmaker! Fijngehakt vormt het samen met ui en wortel de klassieke basis (mirepoix) voor talloze soepen en sauzen. Ook heerlijk rauw met een dip, in frisse salades of gevuld met roomkaas of hummus. De bladeren kun je gebruiken als kruid in pesto of kruidenboter.

Receptinspiratie

1. Frisse selderijsalade met appel
2. Romige bleekselderijsoep
3. Bleekselderij met yoghurtdip
4. Mini-gratins
5. Pasta met linzen en bleekselderij

Gezondheidstip van Anouk
Bleekselderij bevat kalium en andere stofjes die kunnen helpen om je vochtbalans in evenwicht te houden. Het ondersteunt zo op een natuurlijke manier je bloeddruk. Lekker knapperig én goed voor je lijf dus – een ideale snack of toevoeging aan je soep of salade.

Omschrijving
Bloemkool is een witte groente uit de koolfamilie, bekend om zijn milde, licht nootachtige smaak. De stevige roosjes zijn omringd door groene bladeren en kunnen op allerlei manieren worden bereid: koken, roosteren, stomen of verwerken tot bijvoorbeeld bloemkoolrijst of -puree.

Oogstinstructies
Gebruik een scherp mes en snijd de bloemkool af aan de steel, zo’n 2-3 cm onder de bloem. Laat een paar bladeren zitten om de bloem te beschermen.

Bewaaradvies
Bewaar een bloemkool in de koelkast het liefst in de groentelade, met de bladeren er nog aan om uitdroging te voorkomen. Was de bloemkool niet van tevoren, want vocht bevordert schimmel. Bewaar hem in een open plastic zak of wikkel hem in een licht vochtige theedoek of herbruikbare groentezak van ademend materiaal. Zo blijft een hele bloemkool 4 tot 7 dagen goed; in roosjes gesneden blijft hij 2 tot 3 dagen houdbaar in een afgesloten bakje. Verkleuringen kun je gewoon wegsnijden – de rest is vaak nog prima te gebruiken.

Gebruik in de keuken
Bloemkool is veelzijdig: je kunt haar koken, stomen, roosteren, pureren of rauw eten. Ze werkt goed in soepen, curry’s, ovenschotels of als bloemkoolrijst. Ook populair zijn bloemkoolsteaks of -pizza’s als gezond alternatief.

Receptinspiratie
1. Pittige Bloemkool-nuggets
2. Vegetarische bloemkool burger met quinoa
3. Bloemkoolsoep met geroosterde bloemkool
4. Bloemkoolcurry
5. Crispy ‘bang bang’ bloemkool

Gezondheidstip van Anouk:
Bloemkool bevat bijzondere stofjes die je lichaam helpen bij het in balans houden van je hormonen – vooral wanneer je het licht kookt of even kneust. Een voorbeeld daarvan is DIM, dat ontstaat uit natuurlijke stoffen in koolgroenten.

Omschrijving

Boerenkool is een stevige wintergroente met donkergroene of donkerpaarse, gekrulde bladeren. Wist je dat de bladeren juist zoeter worden door de vorst? Bij koud weer zet de plant een deel van het zetmeel in de bladeren om in suikers. Die suikers werken als een soort natuurlijke antivries, waardoor de cellen minder snel beschadigd raken door vorst — en voor ons betekent dat een zachtere, zoetere smaak.

Het is een voedzame klassieker vol vitamines en vezels, van oudsher bekend van de stamppot maar inmiddels ook populair in salades, smoothies en chips. 

Oogstinstructies
Pluk de onderste bladeren. Laat het hart van de plant en de jonge hartbladeren zitten, zodat de plant doorgroeit en we er meerdere malen van kunnen oogsten. Breek het blad net boven de stam af.

Bewaaradvies
Bewaar de hele bladeren in een open (niet luchtdichte) plastic zak of vochtig doek in de groentelade van de koelkast. Zo blijft hij meestal 3–5 dagen goed. Je kunt boerenkool goed invriezen: even kort blancheren (2–3 minuten in kokend water, dan afkoelen), uit laten lekken en in porties invriezen. Zo blijft hij maandenlang goed en behoudt hij kleur en smaak.

Gebruik in de keuken

Boerenkool kun je zacht koken of stoven voor een traditionele stamppot, maar ook kort wokken met knoflook en olie voor een snelle, gezonde groente. Hij past bovendien goed in soepen en stoofschotels, waar hij kleur en voedingsstoffen toevoegt.

Rauw gesneden boerenkool is heerlijk in salades of smoothies; even masseren met olie en citroen maakt de bladeren zachter en smakelijker. Zo gebruik je hem makkelijk als frisse, voedzame toevoeging aan elk gerecht.

In de oven verandert boerenkool in knapperige chips, perfect als snack of topping voor soepen en salades. Je kunt hem ook verwerken in ovenschotels, frittata’s of pasta’s voor extra smaak en vitaminerijkheid.

Receptinspiratie
1. Kikkererwtencurry met boerenkool
2. Boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s
3. Powershake met groente en fruit
4. Caesarsalade met kip en krokante boerenkool van Donna Hay
5. Groene pasta met boerenkool

Gezondheidstip van Anouk:
“Boerenkool bevat van nature stofjes die de plant helpen zichzelf te beschermen. Die stofjes – zoals glucosinolaten – geven boerenkool ook z’n krachtige smaak en zijn extra aanwezig in onbespoten varianten. Je krijgt dus niet alleen veel vezels en vitamines binnen, maar ook een flinke portie plantenpower, wat jouw gezondheid ook een flinke boost geeft.”

Omschrijving
Een bosui, ook wel lente-ui of stengelui genoemd, is een jonge uiensoort met een milde smaak. Ze heeft een lange, dunne groene steel en een wit, vaak nog niet volledig ontwikkelde bolletje.

Zowel het witte als het groene gedeelte zijn eetbaar.

Ooginstructies
Je trekt de stengels voorzichtig uit de grond. 

Bewaaradvies

Bosui kun je prima meerdere dagen bewaren in de koelkast. Dit kan op 2 manieren:

  • Wikkel de bosui in een vochtige papieren doek en bewaar deze in een plastic zak of vershouddoos in de groentelade. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen vers.
  • In water (kortetermijn): Zet de bosui rechtop in een glas met een beetje water (alleen de wortels onder water) en bewaar dit in de koelkast. Ververs het water om de 2 dagen.

Gebruik in de keuken
Bosui is een veelzijdige groente die zowel rauw als gebakken gebruikt kan worden in salades, roerbakgerechten, sauzen, omeletten en als  garnering.

Receptinspiratie

Gezondheidstip van Anouk
“Bosui is eigenlijk heerlijk bij al je gerechten, rauw of gebakken. Het bevat relatief veel vezels dus daar worden je darmen heel blij van.”

Omschrijving
Chinese kool is een bladgroente die mild en knapperig is en heeft een licht zoete smaak. De brede langwerpige bladeren bevatten veel mineralen en zijn rijk aan vitamines worden en worden veel gebruikt in Aziatische (roerbak)gerechten en salades. Daarnaast ruikt Chinese kool een minder uitgesproken naar kool dan andere koolsoorten.

Oogstinstructies
Ga voor een krop die stevig en compact aanvoelt en snijd de krop vlak boven de grond af. De wortels van de Chinese kool laten we bewust nog even zitten zodat die zo nog langer bij kunnen dragen aan de bodemgezondheid: ze zorgen voor luchtigheid en verrijken de bodem tijdens het afbreken met stikstof en organisch materiaal.  

Bewaaradvies
Chinese kool kan je het beste bewaren in de groentelade van de koelkast. Dit vanwege de hogere luchtvochtigheid. De bladgroente kan je op deze manier ongeveer een week bewaren. Je kan er ook voor kiezen om de bladeren kort te blancheren en in te vriezen, zo rek je de houdbaarheid tot ongeveer een jaar.

Gebruik in de keuken
Chinese kool kan je rauw eten en is erg lekker als een basis voor een salade. Daarnaast is het een topper voor in roerbakgerechten of een stoofpotje. Ook lekker: voeg het toe aan een noodlessoep. Houd er rekening mee dat ook deze bladgroente flink kan slinken als je het verhit, dus voeg ruim toe.

Receptinspiratie
1. Romige risottorolletjes van Chinese kool in tomatensaus 
2. Chinese koolsalade met oosterse dressing en blauwe bessen
3. Homemade kimchi van Chinese kool 
4. Rijke miso-noodlessoep
5. Gebakken rijst met Chinese kool en ham

Gezondheidstip van Anouk
“Chinese kool zit vol vezels en is rijk aan vitamine K – belangrijk voor sterke botten en een goede bloedstolling. Daarnaast bevat het stofjes die van nature helpen om je lichaam in balans te houden. Dankzij het hoge watergehalte en de elektrolyten is het ook een fijne groente om je vochtbalans te ondersteunen. Ideaal voor een lichte, voedzame maaltijd!”

Omschrijving
De courgette is een productieve plant die volop vruchten geeft in de zomer. De groene of gele vruchten groeien snel en kunnen wel een halve meter lang worden – maar ze zijn op hun lekkerst als ze nog jong en stevig zijn. Ze zijn er ook bolvormig te krijgen. Courgette heeft een milde smaak en past in bijna elk gerecht.

Oogstinstructie
Oogst als de courgette zo’n 15–20 cm lang is. Snijd de courgette met een mes of snoeischaar van de plant. Laat een kort steeltje zitten. 

Bewaaradvies
Bewaar courgettes op een koele, donkere plek (10–15°C), maar liever niet in de koelkast – daar kunnen ze slap of dof worden. In een open zak of mand blijven ze zo’n 4–7 dagen goed.

Gebruik in de keuken
Courgette is een echte alleskunner:

  • Rauw in plakjes of slierten (courgetti)
  • Roerbakken, grillen, of vullen en in de oven
  • Heerlijk in soepen, pasta’s, ratatouille of op de barbecue

Receptinspiratie

  1. Bekend en bemind: courgettesoep
  2. Ratatouille
  3. Gevulde courgette met feta
  4. Courgettequiche met geitenkaas
  5. Courgette-boterbonensalade

Gezondheidstip van Anouk:
“Courgette is een veelzijdige groente die voor 94% uit water bestaat, waardoor hij licht verteerbaar is en helpt bij hydratatie. Het is dus geen groente die heel goed vult maar dat maakt ‘m niet minder lekker!”


Omschrijving

Doperwten zijn peulvruchten met een zoete smaak. Ze groeien met zo’n 6 tot 10 stuks in een peul. De zoete smaak komt doordat wanneer je de erwten oogst, ze nog niet helemaal rijp zijn (maar al wél eetbaar): de suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel.

Oogstinstructies
Doperwten zijn klaar om geoogst te worden als de peulen mooi rond zijn. Draai de peulen stuk voor stuk voorzichtig van de plant of gebruik een mesje om ze los te snijden.

Bewaaradvies
Doperwten kan je 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Laat ze voordat je ze gaat gebruiken nog wel in de peul zitten, zo blijven ze langer vers en knapperig.

Gebruik in de keuken
Wanneer je jonge erwtjes kookt, zijn ze vaak in 5 tot 10 minuten al gaar. Let op dat je ze niet te hard kookt, want dan kunnen ze openspringen. Erwten stomen is ook een optie, net als smoren of roerbakken.

Receptinspiratie
1. Erwten-ricotta-spaghetti met munt
2. Bruschetta met erwtjes, munt en geitenkaas
3. Erwtjessalade met spekjes en mierikswortel
4. Gazpacho van sla, komkommer en erwtjes
5. Parmezaankip met erwtjes

Gezondheidstip van Anouk
Doperwten bevatten relatief veel magnesium, een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 processen in het lichaam. Magnesium speelt een cruciale rol in het behouden van een gezonde spierfunctie, energieproductie en het behouden van sterke botten.’

Omschrijving
Eetbare bloemen zijn bloemen die veilig zijn om te eten en vaak worden gebruikt om gerechten op te fleuren met kleur, geur en een subtiele smaak.
Bekende voorbeelden zijn viooltjes, Oost-Indische kers, lavendel en bieslookbloemen. Ze worden veel gebruikt in salades, desserts, cocktails of als decoratie op taarten. Naast hun uiterlijk voegen ze soms ook een lichte kruidige, pittige of zoete smaak toe aan een gerecht.

Ooginstructies
Pluk voorzichtig de bloemen van de plant. 

Bewaaradvies
Eetbare bloemen bewaar je het beste in de koelkast, in een luchtdicht bakje met een vochtig stukje keukenpapier om uitdroging te voorkomen. Bewaar ze bij voorkeur in de groentelade op 2–5 °C en was ze pas vlak voor gebruik. Zo blijven ze meestal 2 tot 5 dagen vers, afhankelijk van de soort. Voor langere houdbaarheid kun je ze ook invriezen in ijsblokjes of drogen voor decoratief gebruik.

Gebruik in de keuken
Eetbare bloemen gebruik je in de keuken vooral als kleurrijke en smaakvolle decoratie. Ze worden vaak toegevoegd aan salades, desserts, taarten, drankjes of voorgerechten voor een feestelijke uitstraling.

Receptinspiratie
1. Platbrood met lente-ui en eetbare bloemen
2. Salade van kruiden en eetbare bloemen
3. Kruidenboter met bloemen
4. Bakken met eetbare bloemen
5. Leuk om ijsklontjes van te maken, strooi de blaadjes door salades of over gebak

Omschrijving
Groene asperges groeien boven de grond waardoor ze hun groene kleur krijgen (door blootstelling aan zonlicht). Ze hebben een iets stevigere structuur en een uitgesproken, licht nootachtige smaak in vergelijking met witte asperges. 

Oogstinstructies
Snijd ze net boven de grond af. Bij voorkeur als de asperges 20 tot 25 cm groot zijn. Snijd voordat je ze bereid in de keuken het harde kontje af.

Bewaaradvies
Groene asperges kun je het beste zo vers mogelijk eten. In de koelkast zijn ze 3 tot 4 dagen houdbaar:
Bewaar ze rechtop in een glas met een klein laagje water (zoals bloemen).

Gebruik in de keuken
Groene asperges kun je grillen, bakken, koken, roerbakken, stomen of rauw gebruiken in salades en wraps.

Receptinspiratie
1. Groene asperges met balsamico en Parmezaanse kaas uit de oven
2. Lente pasta
3. Citroenrisotto met groene asperges
4. Noodelsoep met paddenstoelen, noten en groene asperge
5. Quiche met zalm en groene asperges
6. Anouks Groene aspergesalade met prosciutto

Gezondheidstip van Anouk
Asperges zijn een van de beste bronnen van glutathion – een krachtige antioxidant die je lichaam zelf aanmaakt. Glutathion helpt om ongewenste stoffen op te ruimen en je cellen te beschermen. Zeker in een wereld waarin we dagelijks met van alles in aanraking komen, zijn asperges dus een mooie, natuurlijke ondersteuning voor je lijf.

Omschrijving
Kapucijners zitten ingepakt in donkerpaars gekleurde peulen en lijken op erwten qua vorm. De kleine peulvruchten hebben een zoete(re) smaak en worden vaak gebruikt als vleesvervangers vanwege de vele eiwitten. Ze zijn heerlijk als toevoeging aan een salade of om te verwerken in een maaltijdsoep of ovenschotel.

Oogstinstructies
Ga voor de peulen die vol en dik zijn. Kapucijners zitten vaak behoorlijk vast aan de plant. Houd daarom met één hand de plant vast en draai met je andere hand de peul van de steel. Of gebruik een mesje om de peulen eraf te snijden.

Bewaaradvies
De vers geplukte peulen kan je zo’n 4 dagen in de koelkast bewaren. Op een koele plaats (12-14°C) zijn ze zo’n 2 dagen houdbaar. Dop de kapucijners pas vlak voordat je ze gaat bereiden.

Gebruik in de keuken
Net als bij andere peulvruchten, bevatten kapucijners ook een stofje waardoor je buik van streek kan raken als je ze rauw eet. Kook ze daarom voordat je ze opeet. Bij verse kapucijners is de kooktijd zo’n 5 tot 10 minuten. Let op dat je handen donkerpaars kunnen worden bij het doppen ervan.

Receptinspiratie
1. Moestuinsalade met kapucijners en radijsjes
2. Gele curry met kapucijners
3. Kapucijners met ricotta en olijven 
4. Traybake met gegrilde groentes en kapucijners
5. Pasta met mascarpone, verse kapucijners en tuinbonen

Gezondheidstip van Anouk
Kapucijners zijn een goede bron van plantaardige eiwitten en ze bevatten ook nog eens veel vezels. Daarom kunnen kapucijners helpen bij spierherstel en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.”

Omschrijving
De komkommer is een frisse, knapperige vruchtgroente die voor 95% uit water bestaat. Komkommers groeien snel aan rankende planten en zijn er in verschillende soorten, wij telen naast de bekende lange variant ook de kleinere snackkomkommer.

Oogstinstructies

Pluk de komkommers als ze 20–30 cm lang zijn (of 10-15 cm voor de snackvariant), nog stevig aanvoelen en een frisgroene kleur hebben. Snijd de komkommer met een scherp mes of knip met een snoeischaar het steeltje door, ongeveer 1 cm boven de vrucht. Trek de vrucht niet los om schade aan de plant te voorkomen.

Bewaaradvies
Komkommers kun je het beste bewaren bij een temperatuur van 12–15°C. In de koelkast is het vaak te koud. Bewaar komkommers niet samen met appels, bananen of tomaten, want deze geven ethyleengas af, wat de komkommer sneller doet bederven. Bewaar de komkommer gewikkeld in plastic of in een afgesloten bak om uitdroging te voorkomen.

Gebruik in de keuken
Soms haalt die komkommer de keuken niet eens; vers geplukt is ‘ie zeker zo lekker om rauw op te peuzelen. Grillen of inmaken zijn andere opties.

Receptinspiratie

  1. Tzatziki (deze kon niet ontbreken)
  2. Rijstsalade met komkommer en tuinerwten
  3. Komkommer in zoetzuur
  4. Miljuschka’s ultieme lentesalade
  5. Gegrilde komkommer met kappertjesdressing

Gezondheidstip van Anouk
“Komkommer is een groente die voor 95% uit water bestaat, waardoor hij licht verteerbaar is en helpt bij hydratatie. Het is dus geen groente die heel goed vult, maar erg lekker en verfrissend om ergens bij te eten of los te snacken.”

Omschrijving
Deze smaakbom geeft veel gerechten een lekkere smaak. Rauwe knoflook heeft een sterke, pittige smaak (én geur), maar eenmaal verhit is het heerlijk zoek en aromatisch.

Oogstinstructies
Net als de ui (een neef van de knoflook) trek je de bol aan het loof uit de grond wanneer deze begint te hangen en verkleuren. Tip: gebruik bij de knoflook tegelijkertijd een schepje om de bol naar boven te duwen. Gebruik je deze niet dan bestaat de kans dat het loof afbreekt. Schud de aarde eraf maar was de bollen niet (schimmelgevaar). Snijd het loof er niet vanaf maar neem dit mee naar huis om verder in te drogen.

Bewaaradvies
De kans is klein dat je in het eerste beste gerecht een hele bol knoflook verwerkt, je houdt dus wat teentjes over. Zorg dat je ze op een koele plek laat drogen. Zo voorkom je dat ze gaan schimmelen. In enkele weken is deze ingedroogd. Na drogen kun je het loof vlechten of afknippen. Bewaar op een koele, droge en donkere plek – niet in de koelkast. Goed ingedroogde knoflook kan je maandenlang bewaren. Totdat er uitlopers ontstaan. Dan kan ‘ie in de pan!

Gebruik in de keuken
Wij oogsten de knoflook soms met groene stengels, dan kun je de stengels ook gebruiken in de keuken. Snijd ze in dunne ringetjes en gebruik als bosui.
Pel de knoflookteentjes en snijd ze fijn. Of gebruik een knoflookpers. Ruiken je handen daarna erg sterk naar knoflook? Als je een RVS wasbak hebt, kan je hier je vingers over wrijven. Dit zorgt dat de scherpste geur afneemt.

Receptinspiratie
1. Knoflookboter
2. Breekbrood met knoflook en zwarte olijven
3. Geroosterde aardappel met verse knoflook en ingelegde citroen
4. Orzo met gepofte knoflook, pompoen en fetasaus
5. Supersnelle tomatensalsa

Gezondheidstip van Anouk
“Knoflook bevat van nature stoffen met een krachtige werking, onder andere tegen ongewenste schimmels. Vooral als je darmen wat uit balans zijn, kan knoflook helpen om je spijsvertering te ondersteunen.”

Info volgt

Omschrijving
Koolrabi is een groente uit de kruisbloemenfamilie, verwant aan kool, broccoli en bloemkool. Het eetbare deel is de verdikte stengel, die een knolachtige vorm heeft. Koolrabi heeft een milde, lichtzoete smaak die doet denken aan een combinatie van kool en radijs. De groente is verkrijgbaar in groene en paarse varianten en kan zowel rauw (bijvoorbeeld in salades) als gekookt gegeten worden.

Ooginstructies
Snijd de koolrabi net boven de grond af met een mesje. 

Bewaaradvies
Koolrabi kun je het beste bewaren in de groentelade van de koelkast. Zonder loof blijft hij zo’n 1 tot 2 weken goed. Als het loof er nog aan zit, verwijder dit dan eerst, want het onttrekt vocht aan de knol en dat maakt hem minder lekker.

Gebruik in de keuken
Koolrabi kun je rauw in salades of gekookt, gebakken of gestoomd gebruiken als groente in warme gerechten. Marilou is fan van rauwe plakjes koolrabi als snack in de middag (lekker met een dip!). 

Receptinspiratie
1.  Geroosterde koolrabi met knoflookboter
2. Gepofte koolrabi met boterbonenpuree
3. Koolrabisalade met komkommer en yoghurtdressing
4. Koolrabifrietjes uit de oven
5. Zonder recept, gewoon rauw door de salade 🙂

Gezondheidstip van Anouk
“Koolrabi is een milde, zoetere groente uit de kruisbloemige familie, rijk aan vitamine C en vezels, die bijdraagt aan een gezond immuunsysteem en bindweefsel, en een goede spijsvertering.”

Info volgt

Omschrijving
Wekelijks kun je een vers bosje kruiden plukken. 

Oogstinstructies
Knip of snijd zo’n 5 tot 10cm boven de grond af, laat altijd wat groen aan de plant over zodat hij verder kan groeien. 

Bewaaradvies
Zachte kruiden zoals koriander, peterselie, basilicum en munt kun je op 2 manieren bewaren:
1. In een glas met een laagje water in de koelkast
2. Onze voorkeur: wikkel de kruiden in licht vochtig keukenpapier, bewaar het in een open plastic zakje of bakje in de koelkast. 
(basilicum bewaar je op kamertemperatuur)

Harde kruiden zoals tijm, oregano en salie kun je in een bosje op een droge plek laten indrogen. Laat ze 1 tot 2 weken hangen tot ze kruimelig zijn. Daarna kun je de gedroogde kruiden in een luchtdicht potje 6 tot 12 maanden bewaren. 

Gebruik in de keuken
Naast dat je er mee kunt koken zijn verse kruiden heerlijk in water & thee. 

Receptinspiratie
1. Thee: citroenverbena, citroenmelisse, alle soorten munt, kamille, dropplant
2. Water met een smaakje: alle soorten munt, colakruid, honing meloen salie etc.
3. Kruidenboter met verse kruiden

Omschrijving
De meiraap is een bolvormige wittige knol die ook wat roze of paarse accenten heeft. De knollen zijn rijk aan vitamine C en K en bevatten behoorlijk wat calcium. Rauw zijn ze scherp en radijs-achtig van smaak. Verhit worden ze zachter en mals en zijn ze meer lichtzoet van smaak.

Ooginstructies
Het oogsten van meirapen is vrij simpel: je trekt de knol gewoon via het loof uit de grond. Kies altijd de grootste knollen uit.

Bewaaradvies
Meirapen zijn een aardige tijd te bewaren in de koelkast, vaak wel een maand. Niet veel plek over in de koelkast? Snijd ze in blokjes en daarna kan je ze prima invriezen.

Gebruik in de keuken
Je kunt de knollen rauw eten, maar ze zijn ook heerlijk wanneer je bijvoorbeeld kookt, wokt of roostert in de oven. En wist je dat je het loof ook kunt eten? Verwerk het bijvoorbeeld in een stamppot of een roerbakgerecht.

Receptinspiratie
1.  Geroosterde meiraap met Parmezaanse kaas
2. Ingelegde meiraap
3.
Noodles met meiraap en kokos
4. Meiraap met honing en hazelnoot
5. Salade met meiraap en appel
6. Anouks groene asperge salade met meiraap

Gezondheidstip van Anouk
“Meiraapjes zijn enorm gezond en zitten boordevol glucosinolaten en vitamine C. Deze combinatie maakt ze super waardevol: glucosinolaten ondersteunen je lichaam bij het afvoeren van schadelijke stoffen en dragen bij aan celbescherming, terwijl vitamine C je immuunsysteem versterkt. Daarom zijn ze top voor de detox én je immuunsysteem!”

Omschrijving
Hoewel spinazie en Nieuw-Zeelandse spinazie dezelfde (achter)naam delen, zijn ze toch geen familie van elkaar. Waarom ze dan wel beide zo heten? Dit heeft te maken met de gelijkenis in smaak en bereidingswijze van de bladgroenten. In tegenstelling tot de ‘normale’ spinazie zijn de blaadjes van de Nieuw-Zeelandse variant iets steviger, maar bevat het net als haar naamgenoot een hoop vitamines, mineralen en antioxidanten.

Oogstinstructies
Pluk de grootste bladeren van de plant en vergeet ook zeker niet de verse stengeltoppen mee naar huis te nemen. Door met regelmaat de bladeren en stengeltoppen te oogsten, stimuleert dit de plant om nieuwe bladeren te produceren. Zo kunnen we dit seizoen langere tijd van deze groente genieten!

Bewaaradvies
Nieuw-Zeelandse spinazie wil je zo snel mogelijk eten. Na het oogsten blijft het zo’n 2 dagen lekker in de koelkast.

Gebruik in de keuken
Ook Nieuw-Zeelandse spinazie kun je rauw eten, maar de blaadjes van deze soort zijn wel wat zachter en lekkerder na het verhitten ervan. Verwerk de bladeren bijvoorbeeld in een lekkere stoofschotel. De stengeltoppen zijn juist extra fris en knapperig als ze nog rauw zijn.

Receptinspiratie
1.  Hartige taart met Nieuw-Zeelandse spinazie, ricotta en spekjes
2. Spinazie soep met parmezaanse kaas
3. Comfort food: stoofschotel met Nieuw-Zeelandse spinazie
4. Ovenschotel met kabeljauw & Nieuw-Zeelandse spinazie
5.
Frittata met (Nieuw-Zeelandse) spinazie en feta

Gezondheidstip van Anouk
“Deze spinazie variant zit bomvol mineralen, en bevat zelfs méér magnesium en chlorofyl dan ‘gewone’ spinazie. Magnesium is betrokken bij honderden processen in je lichaam, zoals spierontspanning en energiestofwisseling.”

Omschrijving 
Paksoi is een bladgroente die oorspronkelijk uit Azië komt en veel wordt gebruikt in de Chinese keuken. Het heeft knapperige, witte stelen en donkergroene, zachte bladeren. De groente heeft een milde, frisse smaak en is snel gaar, waardoor het ideaal is voor roerbakgerechten, soepen en salades.

Ooginstructies
Paksoi oogst je door de volledige krop met twee handen vast te pakken en los te draaien uit de grond.  

Bewaaradvies
Paksoi kun je het beste bewaren in de groentelade van de koelkast, bij voorkeur in een open plastic zak of een vochtig theedoek om uitdroging te voorkomen. Zo blijft de groente ongeveer 3 tot 5 dagen vers.

Belangrijk:

  • Was paksoi pas vlak voor gebruik, anders bederft het sneller.
  • Als de bladeren slap beginnen te worden, kun je ze soms nog opfrissen door de stronk in koud water te zetten.

Gebruik in de keuken
Paksoi kun je roerbakken, stomen, koken, rauw in salades gebruiken of toevoegen aan soepen, curry’s en ovenschotels, waarbij je de stelen iets langer gaart dan de bladeren.

Receptinspiratie
1. Paksoisalade met mango, rode ui en kokos
2. Gegrilde paksoi (basisrecept)
3. Oosterse karbonaadjes met paksoi en noedels
4. Dumpling soep met paksoi
5. Paksoistamppot 
6. Anouks Paksoi-roerbak met zalm & geroosterde zoete aardappel

Gezondheidstip van Anouk
“Paksoi bevat DIM, een stofje dat je helpt om oestrogeen op een natuurlijke manier af te breken. Dat draagt bij aan een gezonde hormonale balans – fijn voor iedereen die daar wat extra ondersteuning in kan gebruiken.”

Omschrijving

Palmkool, ook wel bekend als Cavolo Nero, is een oude Italiaanse koolsoort met donkergroene, bijna zwartblauwe bladeren die sierlijk omhoog groeien als een palm – vandaar de naam. Het blad is stevig, licht krullend en heeft een volle, aardse smaak met een vleugje noot. Een echte blikvanger in de moestuin én een culinaire favoriet in de keuken!

Oogstinstructies
Je kunt de buitenste bladeren plukken zodra ze groot genoeg zijn, ongeveer 30-40 cm. Laat de jonge hartbladeren zitten, zodat de plant doorgroeit en we maandenlang kunnen oogsten. Breek het blad net boven de stam af. Hoe meer je oogst, hoe meer nieuwe bladeren de plant aanmaakt.

Bewaaradvies
Palmkool blijft het langst vers in de koelkast, liefst in een open zak of vochtige theedoek. Zo kun je de bladeren 4-5 dagen goed houden. Of bewaar ze rechtop in een glas met een klein laagje water. Wil je het langer bewaren? Blancheer de bladeren kort en vries ze in – ideaal om later snel een maaltijd mee te verrijken.

Gebruik in de keuken
Palmkool is veelzijdig: stoof het zachtjes, roerbak kort voor een bite, of gebruik het in soepen en stoofpotten. Ook rauw in een salade is het lekker – masseer de bladeren dan even met wat olijfolie en citroen om ze malser te maken.

Receptinspiratie
1.  Italiaanse ribollita soep
2. Risotto met palmkool en paddenstoelen
3. Palmkoolchips
4. Palmkool-pompoen stoof
5. Pasta met venkel en palmkool

Gezondheidstip van Anouk
Palmkool zit bomvol vitamine K, calcium en antioxidanten. Het is daarmee niet alleen goed voor je botten en weerstand, maar helpt ook je huid en energie een boost te geven. 


Omschrijving

Knapperig, sappig en veelal zoet: paprika’s tikt deze boxes allemaal af. Daarnaast bevatten ze veel vezels en voedingsstoffen, maar tegelijkertijd weinig calorieën. Net als tomaten, aubergines en aardappelen behoren paprika’s tot de nachtschadefamilie. 

Oogstinstructies
Paprika’s oogsten is simpel: snijd de stengel boven de paprika voorzichtig door met je oogstmes. 

Bewaaradvies
Paprika’s wil je buiten de koelkast bewaren, bij voorkeur tussen de 12 en 16 graden. Onder deze omstandigheden blijven ze zo’n week lekker. Waarom niet in de koelkast? Paprika’s drogen dan sneller uit en daarmee lever je in qua smaak.  

Gebruik in de keuken
Rauw als snack of door een salade zijn ze al top, maar paprika’s lenen zich ook erg goed voor bakken, roosteren en grillen. Of pureer ze na ze kort te hebben gebakken, want ze zijn ook een uitstekende basis voor een pastasaus of soep. 

Receptinspiratie
1.  Geroosterde paprikasaus met noodles
2. Gevulde paprika met bulgur, wortel en feta
3.
Romige paprika & tomatensoep
4. Enchilada’s met kip en romige paprikasaus
5. Geitenkaas & paprika spread

Gezondheidstip van Anouk
Paprika is een enorm goede bron van vitamine C, wat onder andere je immuunsysteem versterkt. Hoe langer de paprika gerijpt is, hoe meer vitamine C het bevat. Geduld is in dit geval een gezonde zaak.”


Omschrijving

Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant. Deze peulen kunnen wél in hun geheel worden gegeten. Ze zijn lekker sappig en stevig.

Oogstinstructies
Houd de plant vast met je ene hand en draai met je andere hand te peul eraf. Kies bij het oogsten voor de grootste peulen. Over het algemeen zal de plant weer nieuwe peulen aanmaken als deze met regelmaat worden geplukt. Grote kans dus dat deze knapperige peulvruchten vaker op de oogstlijst zullen staan dit seizoen.

Bewaaradvies
In de koelkast blijven peultjes zo’n 4 dagen lekker. Zorg dat je ze bewaart in een plastic zak met gaatjes. Je kunt ze ook prima invriezen, maar blancheer ze van te voren wel even kort.

Gebruik in de keuken
Peultjes zijn een top toevoeging aan bijvoorbeeld een lekkere curry of wokgerecht. Je kookt ze in zo’n 5 minuten al gaar. Wil je meer van de smaak behouden? Stoof ze dan in een klein laagje water gedurende 20 minuten.

Receptinspiratie
1. Teriyaki noedels met zalm en peultjes
2. Voorjaarsstamppot met peultjes
3. Salade met peultjes en munt
4. Aardappelsalade met peultjes
5. Thaise biefstuksalade met peultjes

Gezondheidstip van Anouk
Peultjes zijn rijk aan vitamine C, een van de belangrijkste vitaminen die betrokken is bij talloze processen in je lichaam. Tekorten aan vitamine C komen snel voor, dus het is goed om extra inname te bevorderen, bijvoorbeeld door peultjes te eten. Vitamine C ondersteunt de vorming van bindweefsel (voor een gezonde huid), versterkt je immuunsysteem, helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en draagt bij aan nog veel meer.’

Omschrijving 

De pompoen is een voedzame vruchtgroente die al eeuwenlang wordt geteeld en wereldwijd wordt gewaardeerd om zijn culinaire en decoratieve toepassingen. Pompoen heeft een milde, lichtzoete smaak en een zachte textuur na het garen, wat hem geschikt maakt voor zowel hartige als zoete bereidingen. Een echte herfstgroente!

Er zijn veel verschillende soorten pompoenen, wij telen de bekende oranje van het ras ‘Fictor’, de flespompoen ‘Butternut’, de heerlijk kastanjeachtige ‘Sweet Dumpling’ en dit jaar als test de blauwgrijze ‘Blue Kuri’.

Oogstinstructies
Oogst pompoenen als de steel verdroogd is (kurkachtig lijkt) en de schil hard aanvoelt. Snijd ze met een scherp mes of schaar ± 5 cm boven de vrucht af. 

Bewaaradvies
Laat ze na het oogsten nog een paar dagen drogen in de zon of op een warme, droge plek om de houdbaarheid te verlengen. Bewaar hele pompoenen op een koele (10-15°C), droge en goed geventileerde plek. Ze blijven dan wel tot 4 maanden goed.
Aangesneden? Bewaar in de koelkast, gewikkeld in folie, en gebruik binnen 4-5 dagen.

Gebruik in de keuken
Pompoen kun je koken, bakken, roosteren of pureren. Je hoeft ze niet te schillen, de schil is heerlijk smaakvol en zit bomvol vezels! Perfect voor soepen, curry’s, ovenschotels, hummus, muffins of zelfs pompoenpannenkoeken.

Receptinspiratie
1.  Risotto met pompoen, prei en geitenkaas
2. Pompoenpannenkoekjes
3. Plaatpizza met pompoen
4. Pompoensoep
5. Ottolenghi’s quiche met pompoen
6. Anouk’s: Herfstige stamppot

Gezondheidstip van Anouk
Pompoen is rijk aan betacaroteen, dat je lichaam omzet in vitamine A. Goed voor je ogen, je weerstand en zelfs je schildklier. Fun fact: de oranje kleur van de pompoen komt door de aanwezigheid van betacaroteen!

Omschrijving
Prei is lid van de lookfamilie en dus verwant aan ui en knoflook. Deze stengelgroente kan je in zijn geheel eten, dus ook het groene deel (dit bevat zelfs de meeste mineralen en vitamines!). Deze licht zoete en pittige groente is een echte ster in veel gerechten.

Oogstinstructies
Pak de prei goed vast en trek deze met eventueel wat wiebelen uit de grond. Soms zitten preien wat vaster in de grond, gebruik dan een breder mes en steek deze onder de prei en wip hem zo naar boven.

Bewaaradvies
Prei kan je tot wel twee tot drie weken in de koelkast bewaren. Heb je even geen ruimte in je koelkast? Je kan prei prima blancheren en daarna invriezen.

Gebruik in de keuken
Weet dat er in prei veel zand kan zitten. Snijd de prei voordat je er mee gaat koken daarom eerst in de lengte door en was hem grondig onder stromend water. Vouw de bladeren hierbij uiteen.

Receptinspiratie
1. Romige preisoep
2.
Orzo met prei en burrata
3. Quiche met zalm en prei
4. Prei tarte tatin met mosterd, tijm en citroen-ricotta
5. Plattaart met prei en courgette

Gezondheidstip van Anouk
“Prei is rijk aan zwavel, een mineraal dat essentieel is voor gezond bindweefsel. Bindweefsel zorgt ervoor dat alles in je lichaam soepel blijft, waaronder je huid. Maar het speelt ook een cruciale rol bij het behoud van flexibiliteit in je lichaam – zonder gezond bindweefsel zou je snel stijf worden. Daarom is het een goed idee om regelmatig prei te eten!”

Omschrijving
Raapstelen zijn jonge, malse bladeren van meiknolletjes. Ze hebben een frisse, licht pittige smaak – een beetje zoals mosterdblad of jonge spinazie – en worden vooral in het voorjaar gegeten. 

Ooginstructies
Je oogst ze door de stengeltjes met wortels en al uit de grond te trekken. 

Bewaaradvies
Raapstelen zijn maar enkele dagen houdbaar. Verpak ze in een vochtige doek of keukenpapier – zo blijven ze knapperig. Bewaar ze in de koelkast, het liefst in de groentelade. Zo blijven ze meestal 2 tot 4 dagen goed.

Gebruik in de keuken
Je kunt raapstelen rauw in salades gebruiken, maar ook kort roerbakken of door stamppot doen.

Receptinspiratie
1. Raapstelen stamppot
2. Raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade
3. Italiaanse raapstelen met ansjovis en spaghetti
4. Pesto van raapstelen 
5. Raapstelen salade met kip
6. Anouks lentequiche met raapstelen.

Gezondheidstip van Anouk
“Raapstelen zijn rijk aan nitraat, dat – in combinatie met voldoende vitamine C en een gezond maagzuur – een beschermend effect kan hebben op je maagwand. Het draagt ook bij aan een krachtige antimicrobiële werking.” 

Omschrijving
Rabarber is een echte showstopper met zijn mooi gekleurde stelen. En hoe roder de steel, hoe zoeter en zachter de smaak. En al hoewel je het vaak bereid als fruit, het is wel degelijk een groente!

Ooginstructies
Bij rabarber draait het allemaal om de stelen. Snijd ze niet af, maar pak ze laag bij de grond vast, draai ze een kwartslag en trek ze er vervolgens uit. Belangrijk om te weten is dat je alleen de stelen van de rabarber kunt eten. De bladeren bevatten een hoge concentratie van oxaalzuur wat giftig is voor mensen en dieren. Dus net zo handig om bij de wastafel de bladeren te verwijderen en in de compostbakken te gooien.

Bewaaradvies
Hoe verser de rabarber, hoe lekkerder. Ga je niet direct aan de kook met je rabarber? Weet dan dat de stengels slechts enkele dagen lekker blijven in de koelkast. Zorg ervoor dat je ze goed inpakt, anders drogen ze uit. Door de rabarber te blanceren en vervolgens in te vriezen, kan je ze langer bewaren.

Gebruik in de keuken
Na de stelen gewassen te hebben kan je jonge rabarber gelijk verwerken. Bij wat oudere stengels raden we je aan om deze wel even te schillen. Rabarber kan je gewoon rauw eten, maar vaak wordt het verwerkt tot compote, moes of confituur.

Receptinspiratie
1. Rabarbercake (rabarber goed klein snijden & vaak langer in de oven dan recept aangeeft)
2. Rabarber crumble met pistache 
3. Salade met geroosterde rabarber en geitenkaas
4. Tarte Tatin met rabarber
5. Rabarbercompote met appel

Omschrijving
Radijsjes zijn kleine, knapperige knolletjes met een pittige bite en een kleurrijk uiterlijk – meestal felroze of rood van buiten en spierwit van binnen. Hun smaak is fris, peperig en een tikje mosterdachtig, en ze brengen meteen leven in elk gerecht. 

Ooginstructies

Oogst de grootste radijsjes eerst. Let op; wanneer ze te groot zijn en zacht aanvoelen zijn ze te ver en niet meer lekker. Ze worden dan droog en vezelig. 

Bewaaradvies
Radijsjes kun je een kleine week vers houden in de koelkast:

  • Haal het loof eraf (het loof onttrekt vocht aan de knolletjes, waardoor ze sneller slap worden)
  • Doe de radijsjes in een afgesloten bakje of plastic zak
  • Voeg eventueel een vochtig stukje keukenpapier toe om uitdrogen te voorkomen.

Gebruik in de keuken
Radijsjes worden vaak rauw gegeten, bijvoorbeeld in salades of als knapperige snack. Wist je dat het loof ook eetbaar is? Lekker in een soep, pesto of door een roerbakgerecht.

Receptinspiratie
1.  Zoetzuur van radijsjes
2. Pesto van radijsblad
3. Gebakken radijsjes met walnoten en dadels
4. Stamppot van veldsla en radijs met braadworst
5. Simpele toast met radijs en zoute boter

Gezondheidstip van Anouk
“Radijs is een belangrijke bron van zwavel, wat enorm belangrijk is voor heel veel processen in je lijf, waaronder het ontgiften, maar bijvoorbeeld ook voor je bindweefsel en je huid.”

Info volgt

Info volgt

Omschrijving
Hot hot hot! De rode peper (ook wel bekend als Spaanse peper of chilipeper) is een vrucht uit de nachtschadefamilie: ook wel de spicy neef van de paprika. Voeg deze rode smaakmaker toe aan een wokgerecht, curry of marinade voor wat extra pit.

Oogstinstructies
Gebruik een mesje of knipschaartje om een rode peper bij het steeltje door te snijden of knippen. Verwijder de rode peper niet te dicht bij de stam: zorg dat je een stukje van het steeltje aan de plant laat zitten, dit voorkomt dat de plant wordt beschadigd. Het is belangrijk dat je de peper niet afbreekt, dit  vergroot namelijk de kans dat de plant wordt aangetast en daarmee ook de kwaliteit van de pepers.

Bewaaradvies
In de koelkast bewaar je rode pepers het beste in een afgesloten bakje, hierdoor zorg je dat ze ruim een week (soms nog langer) vers blijven. Daarnaast kan je ze ook invriezen (zo blijven ze ongeveer een jaar lekker) of laat ze drogen. Ga je voor de laatste optie? Hang ze aan een touwtje op een warme en luchtige plek. Of droog ze in de oven op een lage temperatuur.

Gebruik in de keuken
Je kan een verse peper fijn snijden of pureren en zo toevoegen aan je gerecht. Wat ook een optie is: eenmaal gedroogd bijvoorbeeld vermalen tot poeder. Zo kan je er nog langer van blijven genieten. Goed om rekening mee te houden: verhitting maakt pepers niet milder.

Receptinspiratie
1.  Spicy rijstsalade
2. Sambal Oelek
3. Paprikasoep met pit
4. Roerbak met paksoi, rode peper en gember 
5. Zelfgemaakte rode Thaise currypasta 

Gezondheidstip van Anouk
“Peper bevat capsaïcine, een ontstekingsremmende en antioxidatieve stof die schade herstelt in jouw lichaam. Daarnaast heeft peper ook een enorm krachtige antibacteriële werking, wat jouw darmflora ondersteunt!”

Omschrijving 
Rucola is een pittige, peperige bladgroente met een nootachtige smaak, die vaak rauw wordt gegeten in salades, op pizza of als garnering, en populair is in de

 mediterrane keuken.

Ooginstructies
Rucola oogst je door de bladeren net boven de grond af te snijden of met de hand te plukken. Laat de worteltjes van de plant in de grond zitten.

Bewaaradvies
Rucola bewaar je het beste in de koelkast, in een open zak of plastic bakje met een stukje keukenpapier erbij om vocht op te nemen. Zo blijft het 2–3 dagen vers. Was het pas vlak voor gebruik, anders slinkt en bederft het sneller.

Gebruik in de keuken

Receptinspiratie
1. “The Beans” met rucolasalade
2. Rucolapesto met walnoten
3. Romig eenpansgerecht met pasta en groene asperges
4. Aardbei burrata salade
5. Italiaanse pizza met rauwe ham en rucola

Gezondheidstip van Anouk
“Rucola zit vol nitraat, dat – samen met vitamine C en voldoende maagzuur, een beschermende werking heeft op je maag en bijdraagt aan een gezonde darmflora. Biologische rucola uit volle grond bevat van nature al voldoende vitamine C om dit proces optimaal te ondersteunen. Daar hoeven we ons bij Pluck dus geen zorgen om te maken!”

Omschrijving
Sla is de frisse, knapperige basis van bijna el

ke salade. Daarnaast is het een snel en makkelijk groeiend gewas in de pluktuin.

Ooginstructies
Sla kunnen we bij Pluck van het veld op 2 manieren oogsten, we zullen in de oogstmail aangeven hoe er geoogst mag worden:
1. Je oogst alleen de buitenste bladeren van een krop. Het hart laat je staan waardoor de krop verder groeit en we meerdere weken kunnen oogsten. Op deze manier kun je een slamix maken van verschillende soorten.
2. Je oogst de hele krop. Dit doe je door de krop met 2 handen te draaien totdat hij loskomt van de grond. Op deze manier neem je zo min mogelijk zand mee en blijven de wortels achter in de bodem (goed voor het bodemleven). 

Bewaaradvies
1. Wil je de hele krop bewaren? 

  • Snijd de onderkant van de krop af, alsof je een beetje van de wortels afsnijdt.
  • Maak een kruisje in de onderkant van de krop met een mes. Dit helpt de krop om beter water op te nemen.
  • Zet de krop in een diep bord of kom met water (bij voorkeur tot net onder het kruisje, niet helemaal onder water).
  • Zet het in de koelkast. Het water zorgt ervoor dat de bladeren fris blijven en langer knapperig zijn.
  • Tip: Ververs het water elke paar dagen en snijd onder steeds een nieuw stukje af en maak een nieuw kruisje.

2. Wil je losse bladeren bewaren?

  • Was de blaadjes en droog ze goed (natte sla bederft sneller, gebruik een slacentrifuge of dep voorzichtig droog met een theedoek)
  • Bewaar in een afgesloten bak of ziplockzak met een vel keukenpapier (het papier neemt overtollig vocht op en houdt de sla langer vers)
  • Zet in de groentelade van de koelkast. Zo blijft sla meestal 4–5 dagen knapperig, soms zelfs langer bij stevige soorten zoals romaine.
  • Tip: Haal beschadigde of slappe blaadjes er meteen uit – die versnellen bederf.

Gebruik in de keuken
Sla is veelzijdig en kan worden gebruikt in salades, sandwiches, wraps, soepen en als topping voor burgers of pizza. Stevige slasoorten kunnen ook worden geroerbakt voor extra textuur in warme gerechten.

Receptinspiratie
1. Ultieme lente salade
2. Salade van eikenblad met rode biet, peer, walnoten en geitenkaas
3. Eikenbladsla met pitten en zaden
4. Gegrilde Romaine sla
5. Ceasar salade (met bindsla)

Gezondheidstip van Anouk
“Sla is een veelzijdige groente die voor 95% uit water bestaat, waardoor hij licht verteerbaar is en helpt bij hydratie. Het is dus geen groenten die heel goed vult, maar erg lekker om ergens bij te eten.”

Omschrijving
Snijbiet (ook wel warmoes genoemd) is een bladgroente die familie is aan de biet. In tegenstelling tot bietjes eet je bij snijbiet juist de stelen en bladeren. We hebben het ras ‘Fireworks’, de stengels hebben verschillende kleuren (wit, rood, geel en oranje). Oogst de verschillende kleuren door elkaar en geef kleur aan je maaltijd! Snijbiet heeft een milde, licht aardse smaak en kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.

Ooginstructies
Je oogst snijbiet door de buitense stengels van de plant met twee handen voorzichtig los te trekken. Je gebruikt dus geen mes (dit om schimmel in de snijranden te voorkomen)
Laat het hart van de plant staan zodat het verder kan groeien. 

Bewaaradvies
Snijbiet is een vrij kwetsbare groente (om die reden vind je hem ook niet in de supermarkt), dus je kunt hem het beste zo vers mogelijk gebruiken. Toch kun je snijbiet goed bewaren als je het op de juiste manier doet:
 – wikkel de snijbiet in een vochtige theedoek en bewaar in de groentelade
– of zet de stengels in een stevig glas water in de koelkast. Ververs het water om de dag.

Gebruik in de keuken
Snijbiet is een veelzijdige groente die je kunt gebruiken in salades, roerbakgerechten, soepen, quiches en pasta’s. Je kunt zowel de bladeren als de stelen eten – rauw, gestoofd of gebakken.

Receptinspiratie
1. Pasta met gewokte snijbiet en feta-roomsaus
2. Snijbiet met feta en pijnboompitjes 
3. Frittata met snijbiet en gerookte zalm
4. Hartige taart met snijbiet à la Ottolenghi
5. Snijbiet met bimi en broodkruim

Gezondheidstip van Anouk
“Snijbiet is rijk aan vitamine K, die belangrijk is voor gezonde botten en een goede bloedstolling. Het bevat daarnaast magnesium en kalium, die bijdragen aan een gezonde spierfunctie en het ondersteunen van een gezonde bloeddruk.”

Omschrijving
Snijbonen zijn lange, platte peulen met een knapperige beet en een frisse, groene smaak. Ze groeien aan klimplanten en worden vaak in reepjes gesneden voordat ze gekookt worden.

Oogstinstructies
Snijbonen zijn klaar om te oogsten wanneer de peulen zo’n 15–20 cm lang zijn. Oogst voordat de zaden te dik worden; dan zijn ze het malst. Gebruik twee handen om te oogsten – houd de plant vast met één hand en trek de boon los met de andere, of gebruik een schaartje om schade aan de plant te voorkomen.

Bewaaradvies
Was de bonen pas vlak voor gebruik om schimmelvorming te voorkomen. Bewaar snijbonen in de koelkast in een afgesloten plastic zak of bewaardoos in de groentelade. Zo blijven ze 3 tot 5 dagen vers.
Wil je snijbonen langer bewaren? Blancheer ze dan 2–3 minuten in kokend water, spoel af met koud water en vries ze in. Zo zijn ze tot wel 12 maanden houdbaar.

Gebruik in de keuken
Snijbonen zijn veelzijdig en makkelijk te bereiden!
– Koken of stomen: Snijd de bonen in dunne reepjes (vandaar de naam!) en kook of stoom ze 5–8 minuten tot ze beetgaar zijn. Lekker met een klontje boter of nootmuskaat.
– Roerbakken: Kook ze eerst kort voor en roerbak daarna met knoflook, ui en bijvoorbeeld spekjes of tofu. Heerlijk in een Oosters gerecht!
– In stamppot: Voeg gekookte snijbonen toe aan aardappelpuree voor een frisse, knapperige twist. Combineert goed met mosterd of kaas.
– In salades: Laat kort gekookte snijbonen afkoelen en meng ze in een salade.
– Ovenschotels: Snijbonen doen het goed in ovengerechten met aardappel, gehakt of kaas.

Receptinspiratie

  1. Gewokte snijbonen met (vega) kip en knoflook
  2. Snijbonen met feta en krieltjes
  3. Salade met spelt, snijbonen en halloumi
  4. Gekruide rijst met snijbonen
  5. Pasta penne met snijbonen

Gezondheidstip van Anouk
Snijbonen zijn een uitstekende bron van vitamine C, die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de opname van ijzer. Ze bevatten ook vezels, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en darmwerking


Omschrijving

Nog zo’n groene superster: de sperzieboon. Aan de vlinders rondom de peulvruchten, kan je misschien wel raden tot welke plantenfamilie ze behoren: de vlinderbloemenfamilie. Sperziebonen zijn echte vitaminebommetjes, want ze zijn een geweldige bron van vitamine K en C. Én bevatten een hoop eiwitten en vezels, net als foliumzuur en kalium (goed voor de bloeddruk).

Oogstinstructies
Kies de sperziebonen die tussen de 10 en 15 centimeter lang zijn. En kies als eerste voor de dunste. Dun zijn ze namelijk extra lekker en knapperig. Pluk de peulvruchten voorzichtig van de plant: houd met met één hand de plant tegen en trek of breek met de andere hand de peul los. Je kan ook je mesje gebruiken om de peulen van de plant te snijden. Wanneer er voorzichtig wordt omgegaan met de plant, kunnen we dit oogstseizoen meermalig sperziebonen oogsten.

Bewaaradvies
Sperziebonen houden niet van de kou. In de koelkast blijven ze daarom maar één tot twee dagen lekker, mits het niet kouder is dan 5 graden. Beter kan je ze daarom op de fruitschaal bewaren, zo blijven ze zo’n drie tot vijf dagen lekker.

Gebruik in de keuken
Zorg ervoor dat je sperziebonen eerst (kort) verhit voordat je ze eet, rauw bevatten ze nog het stofje lectine wat buikpijn kan veroorzaken. Je kan ze koken en stomen maar probeer ze ook eens te roerbakken, zo blijven ze lekker knapperig!

Receptinspiratie
1.  Sperziebonen met amandel, parmezaan en citroen
2. Paella met sperziebonen en citroenverbena
3. Curry met cashewnoten en sperziebonen
4. Orzosalade met sperziebonen, nectarine en burrata
5. Soep ‘Mexican style’ met sperziebonen en prei

Gezondheidstip van Anouk
“Sperziebonen dragen bij aan het balanceren van de zuurtegraad van ons lichaam. Dit is goed, want een neutrale zuurtegraad (PH-waarde) is beter voor ons energielevel én botgezondheid. Suiker en andere gifstoffen zorgen voor verzuring in je lijf, als reactie hierop worden er mineralen uit je botten onttrokken om de PH-waarde weer naar een neutraal niveau te krijgen. Je kan je lichaam hierbij ondersteunen door regelmatig voedingsmiddelen te eten zoals sperziebonen.”

Omschrijving

Alle groentes zijn gezond, maar spinazie wordt beschouwd als een echte krachtpatser onder de groentes. Het bevat veel vezels en barst van het mineraal ijzer: goed voor de aanmaak van rode bloedcellen. Ook bevat het een stofje wat je lichaam omzet in vitamine A, een vitamine die onder andere je zicht en je imuumsysteem support.

Ooginstructies
Pluk alleen de bladeren van de spinazie. Laat de wortels in de grond zitten. Zo kan het plantje blijven groeien en kunnen we na enkele weken nogmaals oogsten!

Bewaaradvies
Rauw blijft verse spinazie hooguit twee dagen goed in de koelkast. Wil je je geplukte spinazie het zo aangenaam mogelijk maken voordat het op je bord belandt? Wikkel het in een vochtige keukendoek voordat je het in de koelkast legt. Het is mogelijk om je spinazie langer te bewaren wanneer je het invriest, maar zorg dat je het van te voren eerst kort blancheert.

Gebruik in de keuken
Je kan spinazie op verschillende manieren bereiden, bijvoorbeeld blancheren, roerbakken of koken. Ga je spinazie verhitten, dan zal het behoorlijk slinken. Wees daarom royaal in het toevoegen ervan. Ook een dikke tip: gebruik rauwe spinazie als basis voor een salade, zo benut je de vezels in de bladeren maximaal.

Receptinspiratie
1. Spinazie pannenkoeken met hummus en tomaat 
2. Gele curry met spinazie 
3. Portobella’s gevuld met spinazie, kaas en walnoten
4. Spinazie salade met halloumi en gegrilde aubergine 
5. Quiche met feta, spinazie en tomaat 
6. Anouks lentequiche met spinazie

Gezondheidstip van Anouk

“Spinazie bevat enorm veel mineralen, vooral wanneer het biologisch is en uit volle grond komt (dat is dus top bij Pluck!). Dan zit het boordevol chlorofyl (dit helpt schimmels en bacteriën opruimen) én magnesium – essentieel voor ontspanning, energieproductie en meer dan 300 processen in je lichaam. Let op: niet-biologische spinazie is vaak zwaar bespoten.”

Omschrijving
Spitskool is een kleine soort wittekool met een spitse vorm. Spitskool heeft een iets zachtere smaak dan witte kool en is zeer divers te gebruiken.

Oogstinstructies
Als je de krop van de spitskool nog vrij makkelijk kan indrukken, is het nog te vroeg om te oogsten. De krop moet stevig aanvoelen. Snij met een (sterk) mes een stuk van de stronk af, zodat je de spitskool losmaakt. Verwijder losse bladeren rond de krop die je niet zal opeten.

Bewaaradvies
Spitskool kun je een paar dagen op een koele (12 tot 15° Celsius) plek bewaren en in de koelkast tot een week. Gesneden spitskool kun je afgedekt een paar dagen in de koelkast bewaren. Als je deze kool blancheert, kun je hem invriezen. Op deze manier kun je hem twaalf maanden bewaren.

Gebruik in de keuken
Rauw in salades, gekookt, geroerbakt, gestoofd. Geschikt om zuurkool van te maken.

Receptinspiratie

  1. Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)
  2. Rendang van spitskool 
  3. Ovenschotel met spitskool 
  4. Bowl met geroosterde spitskool en pindasaus
  5. En nog meer receptinspiratie

Gezondheidtip van Anouk
“Spitskool bevat heel veel verschillende vitaminen en is een super mooie aanvulling op je voedingspatroon. Wist je dat je spitskool ook als hele goede basis voor soepen kunt gebruiken? Daar kun je je favoriete groenten aan toevoegen en maak je een super lekkere, voedzame maaltijd mee.”

Omschrijving
Spruiten zijn een typische wintergroente. Deze mini kooltjes staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C en groeien aan de stam van de plant. Maar spruitjes zijn niet het enige eetbare van de plant, ook de spruitenkoppen zijn te oogsten. Waar spruitjes richting het einde van de herfst/begin winter geoogst kunnen worden, zijn spruitenkoppen vanaf medio oktober al lekker. De koppen hebben een lichtere smaak dan de spruitjes zelf en zijn een smaakvolle toevoeging aan een stamppot of roerbakmaaltijd.

Oogstinstructies
Spruiten
: ze zijn klaar om geoogst te worden als ze zo’n 2-3 centimeter groot zijn en stevig aanvoelen. Pluk de onderste spruitjes eerst, want die zijn het eerst rijp. Pak een spruit tussen duim en wijsvinger en breek hem van de stam af. Doe dit voorzichtig, zodat de plant niet beschadigd.
Spruitkoppen
: knip of snijd de top van de plant (onder het punt waar meerdere bladen samenkomen). Win-win: door de koppen te oogsten gaat er meer energie naar de spruiten zelf in plaats van dat de plant de hoogte in groeit.

Bewaaradvies
Bewaar vers geoogste spruitjes in de groentelade van de koelkast bewaren (een week lekker) of buiten de koelkast op een donkere en koele plek (tot 3 dagen lekker). Ga je ze niet direct gebruiken? Blancheer ze dan kort en vries ze in. Zo zijn ze tot een jaar houdbaar.

Gebruik in de keuken
Je kan verschillende kanten op met groene parels dat spruitjes zijn. Denk aan roerbakken, roosteren in de oven (favoriet!) wokken, of maak er een smaakvolle stamppot mee. De spruittoppen zijn makkelijk de verwerken in bijvoorbeeld een salade, wokgerecht of soep.

Receptinspiratie
1. Kazige risotto met balsamico spruitjes en gebakken walnoten 
2. Plattaart met pompoen, spruitjes en feta
3. Spruitjes stamppot met spekjes en rode ui 
4. Roergebakken met spruitjes, gember en appel
5. Simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes
6. 2 recepttips met spruitkoppen

Gezondheidstip van Anouk
“Spruiten zijn rijk aan glucosinolaten: een stofje dat je lichaam ondersteunen bij het ontgiften en het versterken van de celbescherming.”

Omschrijving
Tatsoi is een Aziatische bladgroenten m

et stevige groene bladeren. Het heeft veel weg van spinazie maar is in tegenstelling tot spinazie geen bladgroenten, maar een kool. Het is in wezen een mini-variant van de bekende paksoi waarvan je de blaadjes kunt eten.

Oogstinstructies
Pluk simpelweg de buitenste bladeren die je nodig hebt en laat de rest opnieuw spruiten voor een extra oogst. Trek dus niet de hele plant uit de grond.

Bewaaradvies
Zoals met alle bladgroenten, raden we aan om tatsoi in koud water te wassen, daarna te drogen en in een afgesloten tupperware in de koelkast te bewaren. Op deze manier is het bijna een week houdbaar.

Gebruik in de keuken
Het is heerlijk om rauw of kort gekookt te eten, op het laatste moment toegevoegd aan het gerecht, of licht gebakken in olie met knoflook en ui. Werkt goed in salades, wokgerechten, omeletten, op pizza’s of simpelweg als lekker en gezond bijgerecht.

Receptinspiratie

  1. Gebruik als spinazie (kort roerbakken)
  2. Sticky tempeh met tatsoi
  3. Tatsoi salade met kip
  4. Rijstbowl met garnalen en Aziatische wokgroente in sesam-sojasaus

Gezondheidstip van Anouk
“Tatsoi lijkt qua voedingswaarde op paksoi en bevat daardoor ook DIM (diindolylmethaan), een stofje dat helpt bij het afbreken van oestrogeen en zo bijdraagt aan een gezonde hormoonbalans. Ondanks dat de hoeveelheid DIM iets lager ligt dan bij paksoi, bevat tatsoi juist weer meer calcium – belangrijk voor sterke botten, gezonde tanden en goed werkende spieren.”

Omschrijving
Tomaten: wat zijn het nou precies? In de plantkunde worden ze als vruchten beschouwd (ze groeien vanuit een bloem). Maar culinair gezien worden ze meestal als groentes beschouwd omdat ze vaak in hartige gerechten worden gebruikt. Maar vrucht of groente, vanaf dag een wisten we al wel zeker: op de pluktuin mogen ze niet ontbreken!

Oogstinstructies
De tomaten die je dit seizoen kunt oogsten zijn kers- en trostomaten. Kies bij het plukken altijd voor de meest rode tomaten. Breek of snijd de vruchtsteel boven de tomaat (of tros) af. Let wel op dat je bij het doorsnijden geen andere stelen van de plant beschadigt.

Goed om te weten: mocht er tussen jouw geplukte tomaten nog wat meer oranjerode zitten, deze zullen na de oogst nog verder rijpen. Zeker wanneer je ze naast een banaan legt (die geven een stofje af dat het rijpingsproces stimuleert).

Bewaaradvies
Om de smaak van de verse tomaten te behouden, kan je ze het beste buiten de koelkast bewaren. Hier kan je ze zo’n week bewaren. Worden ze zachter van structuur? Verwerk ze dan in bijvoorbeeld een pastasaus of soep. 

Gebruik in de keuken
Tomaten zijn fijn veelzijdig, je kunt er veel kanten mee op. Rauw (uiteraard!) of als hoofdrolspeler in een soep, saus, salade of quiche. 

Receptinspiratie
1. Tomatenrisotto met kokosmelk en basilcum
2.
Geroosterde tomaten yoghurt dip
3. Paccheri (XL penne) met tomaten, burrata en gerookte aubergine
4. Romige tomatensoep met cottage cheese
5. Tomatencarpaccio met burrata

Gezondheidstip van Anouk
Tomaten zitten bomvol lycopeen, een antioxidant die ook zorgt voor de mooie rode kleur. Vooral in de schil zit veel van deze krachtige stof. Goed om te weten: lycopeen komt nog beter vrij als je tomaten even verhit, bijvoorbeeld in een soep of saus.”

Omschrijving
Tuinbonen zijn kleine eiwit en vezel bommetjes die verpakt zitten in stevige peulen. Vaak zitten er zo’n 2 tot 5 stevige, platte bonen in een peul. Jonge tuinbonen zijn het lekkerst: hoe ouder de boon, hoe sterker de smaak. Eenmaal uit de peul zijn heerlijk om te koken, roerbakken of smoren. Voeg ze toe aan een salade of pastagerecht of maak er een lekkere dipsaus mee!

Oogstinstructies
Het oogsten van tuinbonen doe je per peul. Breek de peul van de plant door de peul naar links te draaien en naar beneden, langs de stengel te trekken. Of gebruik een mesje om het steeltje boven de peul door te snijden. Kies eerst de grote tuinbonen, die strak in hun jasje zitten. Tuinbonen waarvan de peulen beginnen te verkleuren zijn sneller overrijp en kunnen daardoor vezelig/taai worden.
Aanvulling:
De tuinboontoppen (de bovenste 10-15 cm van de plant) zijn ook eetbaar! Deze oogst je door ze er simpelweg vanaf te plukken of snijden.

Bewaaradvies
Tuinbonen kan je het beste met peul en al in de koelkast bewaren. Door ze in de peul te laten zitten voorkom je dat de bonen uitdrogen. Zo blijven ze tot een tot twee weken goed bij een temperatuur van ongeveer 10°C. Tuinbonen kan je ook prima invriezen: dop en blancheer ze dan wel van te voren.
Tuinboontoppen bewaar je enkele dagen in de koelkast, bijv. in een afgesloten bak of zak.

Gebruik in de keuken
Het wordt afgeraden om tuinbonen rauw te eten. Rauw bevatten ze een stofje waardoor je buik wat van slag kan raken. Om de tuinbonen te kunnen koken moet je ze eerst doppen. Uit de peul halen dus. De kooktijd verschilt per grootte. De jonge, kleine boontjes kook je 6 tot 7 minuten. Grotere tuinbonen je eerder zo’n 10 tot 15 minuten. Gebruik geen zout in het kookwater, daardoor wordt het velletje van de tuinboon stug. Je kunt na het koken dit velletje ook simpelweg verwijderen (dubbeldoppen). Het schilletje geeft de boon een wat bittere smaak.
De tuinboontoppen kun je rauw verwerken in een salade of als garnering, of je roerbakt of stooft ze enkele minuten mee. Net als spinazie slinken ze snel.

Receptinspiratie

  1. Venkel-tuinbonensalade met hazelnoten en feta
  2. Gnocchi met tuinbonen en pesto
  3. Bruschetta met tuinbonenpuree
  4. Raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade  –> in een frittata of omelet kun je ook goed de tuinboontoppen verwerken
  5. Risotto met tuinbonen, citroen en pecorino

Gezondheidstip van Anouk
“Tuinbonen zijn rijk aan eiwitten en vezels, die bijdragen aan een verzadigd gevoel en een gezonde spijsvertering. Daarnaast bevat het grote hoeveelheden magnesium, wat een enorm belangrijk mineraal is voor je lijf en onder andere helpt bij de spierontspanning, of de aanmaak van energie. Let er wel op dat tuinbonen saponinen bevatten, een stofje dat schadelijk is voor je darmen. Door de bonen te weken en goed af te spoelen, verdwijnen de saponinen (grotendeels).”

Omschrijving
De ui is bijna niet weg te denken uit de keuken en deze smaakmaker is er in allerlei vormen en kleuren. De plant is een bolgewas en komt uit de lookfamilie, net als de prei, knoflook en bieslook.

Oogstinstructies
Wanneer uien hun look laten hangen en deze ook geler begint te kleuren, zijn ze vaak klaar om geoogst te worden. Dit doe je door de ui vlak boven de grond vast te pakken en deze voorzichtig uit de grond te trekken.
Wij oogsten de ui soms in een vroeg stadium waardoor je de groene stengels ook kunt eten (zoals bosui), deze zijn heerlijk door een salade of op de boterham.

Bewaaradvies
We adviseren om ui binnen 2 tot 3 weken te gebruiken. Vers zijn ze het lekkerst en we telen voor vers gebruik. Wanneer je je geoogste ui niet direct gaat gebruiken in de keuken, dan is het belangrijk om ze goed te laten drogen. Wanneer je verse uien direct in een keukenkastje opbergt, bestaat namelijk de kans dat ze gaan schimmelen. Zo laat je ze goed drogen:
– Leg de uien in een dunne laag op een luchtige, droge plek uit de zon (bijvoorbeeld in een schuur of onder een afdak).
– Laat ze 2 tot 3 weken drogen, tot de schil papperig en droog is en de hals (bovenkant) helemaal dicht is.
– Knip de bladeren af als ze helemaal droog zijn, laat ongeveer 2–3 cm van de steel zitten.

Gebruik in de keuken
De ui is echte smaakmaker. Lekker om te aanfruiten in een pan met olie of boter, compote van te maken of juist rauw toe te voegen aan een salade.

Receptinspiratie
1. Gegrilde witlof met uienjam en burrata
2. Quiche met gekarameliseerde rode uien
3. Ingelegde uien
4. Franse uiensoep
5. Geitenkaastaart met uienchutney & rucola

Gezondheidstip van Anouk
“Ui is rijk aan zwavel, wat enorm belangrijk is om jouw lever goed zijn werk te kunnen laten doen.”

Info volgt

Omschrijving
Venkel is een knapperige groente met een frisse, lichtzoete en anijsachtige smaak. De bolvormige witte wortel, de groene stengels en het fijne loof kun je allemaal gebruiken in de keuken.

Oogstinstructies
Gebruik een scherp mes om de bol vlak boven de grond af te snijden.

Bewaaradvies
Venkel bewaar je het beste in de koelkast, waar hij 4 tot 7 dagen vers blijft. Wikkel de bol losjes in een vochtige doek of stop hem in een perforatiezakje en leg hem in de groentelade. Was venkel pas vlak voor gebruik om bederf te voorkomen. De groene stengels en het loof kun je apart bewaren in een glas water op het aanrecht of in een los plastic zakje in de koelkast, waar ze een paar dagen fris blijven.

Gebruik in de keuken
Venkel kun je op verschillende manieren gebruiken in de keuken. Je eet de knapperige bol rauw, bijvoorbeeld in dunne plakjes door salades, wat zorgt voor een frisse, anijsachtige smaak. Daarnaast is venkel heerlijk geroosterd, gestoofd of gekookt als bijgerecht, waarbij hij zachter en zoeter wordt. De fijne groene blaadjes en stengels kun je als kruiden gebruiken voor extra aroma in soepen, sauzen en visgerechten.

Receptinspiratie
1. Orzo met venkel, tomaat en feta
2. Venkel sinaasappel salade
3. Gegratineerde venkel met rode peper
4. Pesto van venkelloof
5. Romige venkelsoep met prei
6. Vispotje met venkel, garnalen en dille

Gezondheidstip van Anouk:
Venkel staat bekend om zijn spijsverteringsbevorderende werking. Dit komt door het stofje anethol dat erin zit. Dit helpt bij het ontspannen van de darmen en kan dus krampen verminderen, maar ook bevordert het een gezonde stoelgang en kan het helpen bij bijvoorbeeld een opgeblazen buik of winderigheid. Venkelzaad bevat nog meer anethol dan de venkelknol (daarom wordt venkelthee aangeraden bij spijsverteringsklachten), maar de knol bevat ook weer veel vezels wat op de langere termijn ook weer een gunstig effect heeft op je darmen en spijsvertering

Info volgt

Omschrijving
De wortel is een echte klassieker onder de groentes en enorm veelzijdig in de keuken. Daarnaast bevatten ze ook nog een hoop vitamines, mineralen en vezels en kunnen ze verrassend zoet smaken. Wij zijn fan!

Oogstinstructies
De grootste wortels steken al wat boven de grond uit. Pak het loof iets boven de grond vast en trek voorzichtig de wortels naar boven. Het kan helpen om ze een beetje ‘schuddend’ uit de grond te trekken. Ook omdat op deze manier het meeste zand weer in het teeltbed valt.

Bewaaradvies
Zonder loof kan je wortels zo’n 1 tot 2 weken in de koelkast of in een droge en koele berging bewaren. Wil je het loof van de wortels ook gebruiken, voor bijvoorbeeld een pesto? Laat ze dan aan de wortels zitten en bewaar ze in hun geheel in de groentela van de koelkast. Goed om te weten dat de wortels dan zo’n 2 dagen goed blijven.

Tip: heb je ook peren, appels, bananen of bijvoorbeeld tomaten in huis? Zij geven tijdens het rijpen een stofje af die wortels sneller oud en bitter maken. Bewaar ze daarom niet in de buurt van elkaar.

Gebruik in de keuken
Met wortels kan je verschillende kanten op qua bereiding. Je kunt ze koken, pureren, wokken, bakken in de oven etc. Maar gewoon rauw zijn ze ook fantastisch én favoriet van Winnie.

Receptinspiratie
1. Zomerse stamppot met wortel, andijvie en perzik
2.
Wortelcake met noten
3.
Smoothie van havermout, wortel en sinasappel
4. Pasta met wortelloof pesto
5. Harissa wortelen met chimichurri & labne
6. Springrolls 

Gezondheidstip van Anouk
Er wordt vaak gezegd dat wortels goed zijn voor je ogen, en dat klopt! Ze zijn rijk aan bètacaroteen, een voorloper van vitamine A, die essentieel is voor een gezond zicht. Omdat bètacaroteen de inactieve vorm van vitamine A is, moet je lichaam het eerst omzetten naar retinol, de actieve vorm. Gelukkig helpen de vele andere vitaminen en mineralen in wortels bij dit proces. Leuk fun-fact: bètacaroteen is ook verantwoordelijk voor de oranje kleur van wortels!”

Info volgt

Info volgt

Omschrijving
Zomerpostelein is een bladgroente met wat dikkere en stevigere bladeren die friszuur van smaak zijn. Dit gewas is een echte zonliefhebber en groeit daarom ook hard deze zomermaanden.

Oogstinstructies
Snijd met je mes de steeltjes van de plant. Doe dit niet te dicht bij de grond, anders wordt het voor de zomerpostelein lastig om nieuwe scheuten aan te maken. Oogst bij zomerpostelein niet meer dan je nodig hebt, omdat je het niet goed kunt bewaren. Geniet daarom dezelfde dag van dat wat je het hebt geplukt!

Bewaaradvies
Tip om het dezelfde dag te verwerken in een lekker gerecht. Was de postelein pas net voordat je het gaat bereiden en niet al op de tuin (zo houd je het langer goed).

Gebruik in de keuken
Rauw komt de smaak van zomerpostelein het beste tot haar recht. Mix het bijvoorbeeld door een (pasta)salade, maak er pesto van of voeg het toe aan een smoothie. Maar de zomerse postelein leent zich ook goed voor roerbakken of als toevoeging aan bijvoorbeeld een stoofschotel.

Receptinspiratie
1. Frisse fetaspread met zomerpostelein en munt
2.
Omelet met geitenkaas en pesto van zomerpostelein
3. Smoothie met banaan, zomerpostelein en gember
4. Zomerse stamppot met zomerpostelein
5. Zomerpostelein stoof met kikkererwten, aubergine en flatbread

Gezondheidstip van Anouk
Zomerpostelein is een fantastische bron van magnesium, een mineraal dat essentieel is voor een goede spier- en zenuwfunctie én betrokken is bij meer dan 300 processen in je lichaam. Daarnaast bevat deze bladgroente veel vitamine C, wat onder andere je immuunsysteem versterkt en helpt bij het opruimen van afvalstoffen.”

Gezondheidstips van Anouk

"Ik ben Anouk en ik ben een enthousiaste, positieve levensgenieter. Als orthomoleculair (darm)therapeut ben ik enorm gefascineerd van gezonde voeding. Het is mijn missie om mensen te helpen die denken dat er geen oplossing is voor hun klachten en hun te laten zien dat het wél mogelijk is om je goed te voelen. Ik geniet er enorm van om anderen te laten zien dat deze gezondheidsreis helemaal niet saai hoeft te zijn, maar juist enorm leuk en lekker. Daarom ben ik zó blij dat Pluck op mijn pad is gekomen. Voeding (geen vulling!) dat recht van het land komt, voedzaam en onbespoten; daar word je lijf pas écht blij van!"

Mis je nog informatie? Heb je nog een vraag, tip of opmerking? Stuur ons een berichtje via de contactpagina.