Over ons: van kantoortuin naar pluktuin
Wij zijn Winnie en Marilou, de ondernemers en tuinders van Pluck van het veld. We komen uit Den Bosch en Boxtel en hebben een passie voor voeding, gezondheid & moestuinieren.
Onze wegen kruisten begin 2022. Doordat we dezelfde interesses en ondernemende instelling hebben, klikte het direct.
Een klein jaar later hebben we allebei onze kantoorbaan opgezegd om onze passie te volgen. En zo zijn we in januari 2023 Pluck van het veld gestart. Onder het mom van “beter een regenpak dan een driedelig pak” gaan we dit mooie avontuur met veel plezier tegemoet.


Winnie van Besouw
“Het begon als puber met een paar tomatenplanten: moestuinieren heeft altijd al mijn interesse gehad. Zelfgeteelde groenten en fruit zijn niet te vergelijken met de supermarkt. Ik geloof dat alle aandacht en liefde maakt dat dit zoveel gezonder en lekkerder is. Na de studies Voeding en Gezondheid in Wageningen en Health Food Innovation Management in Venlo ben ik een aantal jaar werkzaam geweest in de voedselindustrie en bezocht ik in mijn baan bij Boerschappen de meest inspirerende boeren en makers. Dat wilde ik zelf ook wel, maar dan op mijn manier. In mijn volkstuin in Vught en als vrijwilliger bij biologische boerderij De Schoffel in Boxtel heb ik de eerste kneepjes van het vak geleerd. Ik ben ervan overtuigd dat er een grote, groeiende groep bewuste mensen is die meer willen leren over de herkomst en gezondheid van hun voedsel, door deze zelf te zien groeien en te oogsten. Dat drijft me en daarom start ik samen met Marilou vol enthousiasme Pluck van het veld!”
Marilou Verhoeven
Na mijn opleiding Food Innovation aan de HAS in Den Bosch heb ik tien jaar lang op Marketing- en Salesafdeling gewerkt in de voedingsmiddelenindustrie. Begonnen bij een bedrijf in vruchtensappen en daarna geswitcht naar een groter bedrijf in winegums, drop en fudge. Maar al snel begon er iets te knagen; haal ik genoeg voldoening uit mijn werk als ik ongezonde producten aan de man breng?
Vanuit daar maakte ik de switch naar het verkopen van duurzame vleesvervangers bij een start up. Ik verkocht een duurzaam product met een mooi verhaal aan supermarktketens. Toch bleef het knagen. Onderaan de streep wordt er in de wereld van supermarkten, ondanks alle duurzaamheidsdoelstellingen, (bijna) altijd gekozen voor de commercieel interessante optie i.p.v. voor de écht gezonde en duurzame optie. Aan de ene kant logisch, er moet wel geld verdiend worden, maar aan de andere kant kampt ruim 50% van de volwassen Nederlanders met overgewicht, leven we steeds ongezonder en worden we steeds zieker.
Zelf zat ik bijna de hele week binnen op kantoor. Bellen, mailen, meetings via Teams en ik merkte dat ik na weer een week achter mijn laptop, ondanks alle leuke collega’s, toch duf en vermoeid naar huis ging. Ik wist dat die nieuwe baan helaas nog steeds niet was wat ik precies zocht. Na verder oriënteren, dagen meelopen in andere bedrijfstakken, erachter komen waar ik dan wel energie van krijg en hoe ik daar mijn werk van kan maken kwam ik het concept van een zelfoogsttuin tegen. Hier was ik direct enthousiast over omdat het zowel mentaal als fysiek bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Volwassenen en kinderen komen, in hun vaak hectische levens, tot rust door het zelf oogsten in de natuur. Ze leren waar hun voedsel vandaan komt, hoe het groeit, eten gevarieerder, verser, lokaler en gezonder.
Zelf krijg ik veel energie van het zelf ondernemen, heel de week buiten aan het werk zijn en bovenal Pluckers zien genieten van het oogsten en het koken met verse seizoensgroenten. De afwisseling tussen praktisch- en denkwerk bevalt enorm goed. Het duurde tot mijn 30e om erachter te komen dat, als dochter van een hovenier en bloemist, de appel niet ver van de boom valt.

Het verhaal achter Pluck
Vanwaar de naam Pluck van het veld? Dat we ons richten op alles in en rondom het veld mag duidelijk zijn maar vanwaar Pluck met ck?
Dit heeft meerdere redenen:

1. We zijn gevestigd in het mooie Cromvoirt, onder de rook van ’s-Hertogenbosch. De C is een knipoog naar dit mooie dorp.

2. Pluck is een Engelse term voor: moed, durf & lef. Dit hadden we nodig toen we beiden stopten met onze kantoorbaan en gaan we nodig hebben om onze ambitieuze plannen voor Pluck van het veld te realiseren.

3. Pluck staat in het Engels simpelweg ook voor plukken. Boontjes plukken, bloemen plukken, aardbeien plukken.
Volg ons via onze socials
Én meld je aan voor onze nieuwsbrief: